Staten vil sende klart signal med ny DONG-formand

I ugevis har offentligheden ventet på årets måske vigtigste udnævnelse – nemlig hvem der skal afløse Fritz Schur i det krævende job som formand for DONG Energy.

Direktør Henrik Gürtler Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Men der kom ingen forløsning tirsdag. Mod forventning fremgår det nemlig ikke af indkaldelsen til DONG Energys generalforsamling 12. marts, hvem der skal afløse Fritz Schur.

Spekulationerne kan dermed fortsætte, men et navn rykkede dog alligevel frem i køen tirsdag. Nemlig Henrik Gürtler, der nu forlader formandsposten i Københavns Lufthavne. Samtidig siger Gürtler til sommer farvel til sit daglige job som direktør for Novo-pengetanken Novo A/S, og dermed er der plads på balkortet, om man så må sige.

Det er på ingen måde sikkert, at det bliver Gürtler – eksempelvis tæller alderen på 60 år ned – men han er interessant, fordi staten med et valg af Gürtler eller en lignende type vil sende et klart signal til den nye amerikanske storaktionær Goldman Sachs – og til de mange kritikere af at lukke Goldman ind på gunstige vilkår.

Og hvis der er noget, finansminister Bjarne Corydon (S) har behov for, så er det at sende et klart signal om, at det er staten, der har det afgørende ord og ikke Goldman Sachs. En måling, som Yougov har foretaget for Metroxpress, viste for nylig, at Bjarne Corydon er gået fra at være en af regeringens mest populære ministre til at lægge næstnederst i popularitetshierarkiet. Så hård har DONG-sagen og Goldman Sachs været for finansministerens image.

Og det leder tilbage til Henrik Gürtler. Han vil være et klart signal om, at det er staten, der har bukserne på. Netop Gürtlers erfaringer som formand fra Københavns Lufthavne har i forvejen placeret ham i favoritfeltet, fordi staten i lufthavnen har haft sine slåskampe med den australske kapitalfond Macquarie.

Henrik Gürtler har på vegne af staten kæmpet hårdt for at sikre et højt investeringsniveau i lufthavnen og en ny meget langsigtet plan, for hvordan lufthavnen over de kommende 20-25 år kommer op på hele 40 millioner passagerer til gavn for Danmark.

Den kamp har ikke altid været nem, da Macquarie i en årrække kontrollerede over 50 procent af aktierne i lufthavnen, og staten dermed reelt var sat uden for afgørende indflydelse. Sådan bliver stemmefordelingen ikke i DONG Energy, hvor staten stadig ejer 56 procent. Men Gürtlers erfaringer med at håndtere en forskelligartet ejerkreds vil veje tungt.

Og så er Gürtler en Novo-mand med en succesrig erhvervskarriere kombineret med vægt på klassiske dyder inden for god selskabsledelse som åbenhed og ansvarlighed, der i hvert fald ikke tidligere har været det, som de fleste forbinder Goldman Sachs med.

Flere lignende typer har også været nævnt i favoritfeltet. Det gælder eksempelvis tidligere Novozymes-direktør Steen Riisgaard, der både har haft stor erhvervssucces og har en grøn profil.

I favoritfeltet findes også navne, som nok i højere grad vil være på Goldman Sachs’ ønskeliste. Eksempelvis TDC-formand Vagn Sørensen, der udover TDC også har været formand for KMD. Både TDC og KMD har haft kapitalfondsejere, der i tankegang ligger tæt op ad Goldman Sachs.

Men hvorfor navnet på den nye formand trækker ud, er et godt spørgsmål. Efter sigende skal man lige have de endelige detaljer på plads i Finansministeriet. Næstformandsposten er også ledig i kabalen, men det må stadig siges at være overraskende, da Finansministeriet gennem længere tid har vidst, at Fritz Schur ikke skulle fortsætte.

Vurderingerne fra headhuntere om egnede kandidater har Finansministeriet også haft et stykke tid. Så handler det om tilstrækkelig tid, aflønning eller noget helt tredje?

Hvad angår aflønningen er indkaldelsen til generalforsamlingen til gengæld klar. Den ændres der ikke ved, så den kommende formand får også »kun« en halv million kroner om året, selv om jobbet utvivlsomt bliver blandt de mest krævende formandsjob i dansk erhvervsliv.

Finansministeriet trækker spændingen nogle dage endnu, men uanset hvem valget falder på, er signalværdien stor. Og mon ikke Bjarne Corydon med det drastiske forløb om Goldman Sachs’ indtræden i DONG, benytter lejligheden til at sende et klart signal.