Staten stopper import af sæsonarbejdere

Virksomhederne skal blive bedre til at ansætte ledige danskere fremfor ufaglærte udlændinge, lyder det fra beskæftigelsesministeren.

En beskæftigelsesreform skal være med til at sikrer, at vi får uddannet de ledige bedre, så de kvalificerer sig til nye job. For det andet sikrer vi, at jobcentrene får større fokus på at formidle job og matche de ledige med de rigtige virksomheder« siger beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S). Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med at hente udenlandske sæsonarbejdere som for eksempel bærplukkere til Danmark med statens hjælp. Den nyudnævnte beskæftigelsesminister, Henrik Dam Kristensen (S), lukker som en af sine første handlinger den statslige rekrutteringskanal seasonalwork.dk, hvor virksomheder hidtil har kunnet søge efter udenlandske sæsonarbejdere.

Beskæftigelsesministeren opfordrer nu virksomhederne til i stedet i højere grad at ansætte danskere fremfor at hente udlændinge til fag- og ufaglærte job.

»Det giver jo ikke mening, at vi aktivt bistår med at hente arbejdskraft ind, som vi selv råder over. Jeg vil ikke forbyde virksomhederne at ansætte udlændinge, men vi har altså nogle ledige, som gerne vil i arbejde. Med den nye beskæftigelsesreform sikrer vi, at de bliver bedre opkvalificeret, og at jobcentrene sætter fokus på at matche dem med virksomhederne. På den måde skal vi undgå, at virksomhederne ansætter udlændinge i en tid med ledige danskere,« siger ministeren.

Ønsket om at få flere fag- og ufaglærte danskere i job får derfor også Henrik Dam Kristensen til at afvise DIs forslag om at lempe adgangen til Danmark for faglærte uden for EU. Det blev ellers lanceret under stor opmærksomhed af adm. direktør Karsten Dybvad på DIs topmøde i september.

»Jeg vil gerne understrege, at vi hjælper virksomhederne med at få højtuddannede specialister med den rekrutteringsreform, vi indgik før sommerferien. Men jeg mener ikke, vi har brug for flere udenlandske faglærte. Vi har jo netop lavet en erhvervsskolereform, som vil mindske frafaldet og øge kvaliteten på erhvervsuddannelserne,« siger beskæftigelsesministeren, som også vil fortsætte med at skærpe kontrollen med udenlandske firmaer gennem Skat og Arbejdstilsynet.

Dansk Industri ærgrer sig over ministerens udmelding.

»Vi har stigende problemer med at finde dygtige faglærte. Virksomhederne tager et samfundsansvar og giver selvfølgelig deres bidrag til erhvervsskolereformen. Den er bare ikke nok til at opfylde behovet for kvalificerede medarbejdere,« siger underdirektør Steen Nielsen.

Enhedslisten er omvendt tilfreds med ministerens udspil.

»Vi skal jo ikke bruge skattekroner på at hente udlændinge hertil, der underbyder lønningerne. Det har vi sagt længe. Nu mangler vi bare, at regeringen også er klar til at sætte ind mod social dumping i finansloven,« siger arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen.