Staten fyrer ofte de gamle

Nye tal fra HK viser, at de ældre medarbejdere står først i køen, når der skal fyres i staten.

Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods erfaring, lavt fravær og gode kompetencer er det ofte de ældre medarbejdere, der står først i køen, når der skal fyres i staten, skriver avisen.dk.

29,9 procent af HKs medlemmer er mellem 51 og 60 år, men sidste år stod denne aldersgruppe for 36,9 procent af de fyrede, viser nye tal fra HK Stat.

Ældre bliver altså oftere fyret end deres yngre kolleger.

»Det er en skræmmende tendens, vi ser. De ældre har vanskeligere end yngre ved at få et andet arbejde, og en del af dem vil aldrig få arbejde igen,« siger faglig chef i HK Stat Tina Green.

Og tallene fra 2013 er langt fra enestående. Billedet har set sådan ud for medlemmerne af HK Stat i de seneste år.

»Vi så gerne, at der kom de samme regler i det offentlige som i det private. I det private arbejdsmarked bliver der taget særlige hensyn til medarbejdere over 50 år med lang anciennitet, når det kommer til afskedigelser. Det kunne det offentlige godt lære noget af,« siger Tina Green.

Hos DJØF kender man også til problematikken.

Sidste år var flere end hver tredje afskediget DJØFer i det offentlige over 50 år, selv om den aldersgruppe kun udgør hver femte medarbejder.

»Den her udvikling er meget uheldig. På den ene side siger regeringen, at vi skal fastholde de her medarbejdere på arbejdsmarkedet. På den anden side er seniorerne klart overrepræsenterede, når det handler om fyringer. Det er bekymrende,« siger Mads Carstensen, der er forhandlingschef hos DJØF.

Ældre Sagen kalder det »meget problematisk«, at de gråhårede står i første geled, når der er prikkerunder i det offentlige. Især fordi de ældre har svært ved at komme i arbejde igen.

»Vi kan se, at der er væsentligt færre ældre, sammenlignet med yngre aldersgrupper, der er i beskæftigelse igen et år efter deres fyring,« siger Martin Stabell, konsulent i Ældre Sagen.

Hos Moderniseringsstyrelsen, der står for statens personalepolitik, mener man ikke, at staten særligt fyrer de ældre.

»Det er vores vurdering, at der ikke på baggrund af sager ført ved Ligebehandlingsnævnet, domstolene eller i det fagretslige system er indikationer på, at der eksisterer et generelt problem med forskelsbehandling på grund af alder i forbindelse med afskedigelser på statens område,« skriver direktør Niels Gotfredsen til avisen.dk.