Startede med en dagsløn på én dollar - Nu er hun Kinas rigeste

Zhou Qunfei begyndte som fabriksarbejder med én dollar i dagsløn. Nu er hun Kinas rigeste kvinde som ejer af Lens Technology, der laver skærme til mobiltelefoner og tablets.

Zhou Qunfei er Kinas rigeste kvinde med 75.000 ansatte. Halvdelen af verdens rigeste kvinder kommer fra Kina. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Har du en iPhone, en iPad eller en Samsung Galaxy, så sidder du med Zhou Qunfeis værk i hænderne.

Tag et kig på skærmen. Den er produceret af Lens Technology i Changsha i det centrale Kina, der er en af verdens førende producenter af skærme til mobiltelefoner, tablets og bærbare.

Og den har gjort Zhou Qunfei til Kinas rigeste kvinde. Intet land på nær USA er så leveringsdygtigt i dollarmilliardærer som Kina. Tidligere i år satte landet rekord med 213 navne på den årlige Forbes-liste over rigmænd. Og selvskabte kvindelige milliardærer er der ingen, der overgår Kina i. Halvdelen af verdens rigeste kvinder – som selv har opbygget deres virksomheder – kommer fra Kina.

Det er kvinder, der som den 45-årige Zhou Qunfei har arbejdet sig op fra ingenting. Før Lens Technology blev børsnoteret i marts, havde de færreste – kinesere eller ikke-kinesere – hørt om hende. Men vi kender altså hendes produkter. Apple og Samsung er hendes største kunder, og over 20 pct. af verdens smartphones har hendes skærme.

En dollar om dagen

Fortællingen begynder i en fattig landsby i Hunan-provinsen i det centrale Kina, hvor Zhou voksede op med en far, der efter en arbejdsulykke var stort set blind, mens hendes mor døde, da Zhou var fem. Hun hjalp med familiens landbrug – grise og ænder – og droppede skolen som 16-årig for at tage til Shenzhen og arbejde på en af områdets mange fabrikker.

Det var 14-16-timers arbejdsdage til en dollar om dagen på en familieejet fabrik, som fremstillede urglas. I sin sparsomme fritid tog hun undervisning på det lokale universitet, og hendes tørst efter lærdom imponerede hendes chef, der forfremmede hende – og iøvrigt senere endte med at blive hendes første mand.

I 1993 begyndte hun for sig selv med produktion af højkvalitets urglas. Hun blev selvlært i alle de komplicerede produktionsprocesser og satte flere gange privatboligen på klods for at finansiere forretningen. Senere begyndte hun at lave skærmglas til mobilproducenten TCL.

Men det store gennembrud kom, da hun i 2003 fik en telefonopringning fra Motorola i USA, der ville ind i et samarbejde om højkvalitetsskærme til sin nye mobiltelefon Razr V3. Snart fulgte også ordrer fra HTC, Nokia og Samsung. Og i 2007 kom Apple så til. I dag har hun 75.000 ansatte fordelt på tre produktionsanlæg.

Trods sin velhaverstatus har Zhou dog bevaret både ydmyghed og en benhård arbejdsdisciplin, der gemmes bag elegante Christian Dior-dragter og et mildt ansigt, der ofte er prydet med et par kæmpestore briller. Hun dukker stadig op på fabriksgulvet både dag og nat og betjener også gerne maskinerne selv. Detaljerne skal være i orden.

Tidligere var hun fattig fabriksarbejder - nu har hun 75.000 ansatte.

Posted by Berlingske on 13. august 2015