Stærke værdier og målrettet ledelse vandt Årets Fighter

Den danske underskov af små firmaer byder på masser af håb og gode historier - selv i kriseramte brancher. Det viser opløbet til Fighterprisen 2011. Læserne har stemt, og vinderen er fundet.

Lund Byggefirma fra Viborg vandt årets Fighterpokal. Her er Kristine Lund og Henrik Lund med Fighterpokalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Dam Kristensen / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når ordrebogen er tom, fremtiden dyster og "plejer" er død. Så er der kun hårde valg tilbage. Det ved  enhver virksomhedsejer med ambitioner, og sådan en virksomhed er Årets Fighter 2011.

Parret bag Lund Byggefirma i Viborg valgte at satse på - og investere i - ledelse drevet af stærke værdier og på effektivisering af arbejdsprocesserne. De valgte kampen, og de vandt afstemningen blandt ErhvervsBladets læsere og energiselskabet OK's kunder suverænt.

Med mere en 40 pct. af stemmerne er Kristine og Henrik Lunds firma den helt rigtige vinder af konkurrencen.

- Årets Fighter handler i høj grad om de virksomheder, der har gjort noget anderledes for at vende en svær situation, og som har haft modet til at satse på deres strategi. Sådan en virksomhed er Lund Byggefirma, siger Line Udengaard der har repræsenteret OK i den jury, som nominerede fem virksomheder - ud af 250 - til den endelige afstemning.

Læs om Lund Byggefirmas kamp fra stilstand til fremgang her

Utraditionelle metoder

Da krisen ramte byggesektoren i 2009 måtte Lund Byggefirma skille sig af med en stor del af staben, men samtidigt valgte ejerparret at satse helhjertet på at skabe en mere effektiv organisation, hvor der var styr på alle informationer.

Virksomheden fik en professionel bestyrelse og Kristine Lund - der er uddannet lærer - trådte ind i virksomheden som administrativ leder samtidigt med at hun efteruddannede sig til jobbet.

- Det handler i høj grad om distanceledelse, for det er jo sjældent, at vi har alle medarbejdere samlet i under samme tag. Det stiller store krav til planlægning og mødestruktur, fortæller Kristine Lund blandet andet.

Utraditionelt for byggebranchen arbejder Lund Byggefirma - der igen er foran budgettet og med ordrer på bogen -  i dag efter en flad struktur frem for det typiske hierarki og ledelsen har indført såkaldte Medarbejderudviklingssamtaler (MUS) - noget som flere af de erfarne håndværkere i virksomheden aldrig havde prøvet før.

Læs mere om, hvordan medarbejdere og kunder reagerede på den nye strategi, og hvad Årets Fighterpokal betyder for den midtjyske byggevirksomhed i Berlingske Tidende - og på www.business.dk/innovation på tirsdag.