Stærk kvinde til tops uden særbehandling.

Agnete Raaschou-Nielsen, ny bestyrelsesmedlem i Novozymes, har arbejdet sig op i dansk erhvervsliv på den hårde måde. Særbehandling kommer man ingen vegne med, mener hun.

»Fagligheden skal drive værket, ikke dit køn.« . Agnete Raaschou-Nielsen, professionelt bestyrelsesmedlem, kan fra i dag føje Novozymes’ bestyrelse til sit fyldige CV. Posterne har hun måttet slide hårdt for i kamp med især mænd, og det er nødvendigt, mener hun, der derfor er skeptisk over for kvoter, der skal sikre flere kvinder i bestyrelserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Ingvardsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Debatten om kvindekvoter i danske bestyrelser kører på højtryk blandt både politikere og erhvervsledere, og er der én, som har fulgt den tæt, så er det 53-årige Agnete Raaschou-Nielsen.

Det nyudnævnte bestyrelsesmedlem i Novozymes er nemlig en kvinde, som siden midten af 1990’ erne har indtaget den ene tunge post i dansk erhvervsliv efter den anden, både som direktør og bestyrelsesmedlem.

I dag bliver hun præsenteret som én af de tre nye bestyrelsesmedlemmer i Novozymes og kan dermed føje endnu en bestyrelsespost til rækken af de tunge poster, som i forvejen præger hendes CV.

Både virksomhederne og bestyrelserne har været vidt forskellige, men hver og én af kommet til på grund af en stor faglig viden og ikke på grund af køn.

»Jeg har lagt præcis de samme kræfter i mit arbejde som mine mandlige kolleger med lange arbejdsdage, starte nye netværk op og tage rejser, når det var nødvendigt. Det er hårdt, men påkrævet, når man har de poster, og sådan mener jeg også, det bør være. Fagligheden skal drive værket, ikke dit køn.« siger Agnete Raaschou-Nielsen.

Derfor er hun også meget skeptisk over for tanken om at lave kvoter for kvinder i bestyrelserne.

»Hvis man endelig skal regulere sig til flere kvinder på topposterne, så skal man starte et helt andet sted, for eksempel ved at se på hvordan man kan få flere mænd til at vælge barselsorlov,« siger hun.

Fra akademiker til industrikvinde

En karriere som sværvægter inden for dansk industri lå imidlertid ikke i kortene, da Agnete Raaschou-Nielsen blev uddannet cand.polit fra Københavns Universitet i 1985.

Tre år senere blev hun Ph.D. i nationaløkonomi, og de næste seks år fortsatte hun ad forskevejen i det akademiske miljø på både Københavns Universitet og Handelshøjskolen, det nuværende CBS.

»På det tidspunkt havde jeg ikke forestille mig en karriere i det private. Jeg ville forske, og det eneste andet alternativ var den offentlige sektor. Men jeg fandt ud af, at forskertilværelsen var ensom. Samditig begyndte jeg at interessere mig mere for erhvervslivet, siger hun.

I 1990 skiftede Agnete Raaschou-Nielsen derfor klasselokalerne ud med en stilling som personlig assistent for den daværende internationale direktør i Carlsberg.

Herfra kom erhvervsposterne i en lind strøm. Først blev hun den første kvindelige underdirektør i Carlsberg, siden direktør i Zacco, der lever af at rådgive virksomheder om patent-rettigheder.

»Jeg fik en dyb viden omkring virksomhedsdrift og først og fremmest muligheden for at samarbejde med en masse forskellige mennesker«, siger hun.

Faglighed frem for alt

Det hårde arbejde og den brede økonomiske indsigt er da også dét, som har givet Agnete Raaschou-Nielsen et CV, hvor flere af de helt tunge virksomheder i industrien er repræsenteret.

I januar i år forlod hun en direktørstilling på Aalborg Portland, og bruger nu sin viden som professionelt bestyrelsesmedlem.

Novozymes-bestyrelsesformand Henrik Gürtler havde således ikke svært ved at få øje på hende kvaliteter, da han skulle finde tre nye medlemmer:

»Hun har en ekstrem bred ledelseserfaring fra virksomheder, som også kræver globalt udsyn. Samtidig er hun jo nationaløkonom og har godt kendskab til de nye markeder, som er vigtige for Novozymes. Vi er stolte over at have fundet en kvinde til posten, og er sikre på medarbejderne også vil være stolte af det. Men kompetencerne kommer nu engang i første række, og det er dem, Agnete er blevet valgt på, siger Henrik Gürtler.

Og spørger man Walther V. Paulsen, som sidder i bestyrelsen med Agnete Raaschou-Nielsen i emballageproducenten Brd. Hartmann, så er det da også fagligheden, han peger på som det første.

»Jeg har kendt Agnete i snart 20 år, først fra Carlsberg og siden fra flere bestyrelsessammenhænge. Er der noget, som kendetegner hende, så er det evnen til samarbejde ud fra en stor faglig indsigt«, siger han.

I Novozymes’ bestyrelse vil Agnete Raaschou-Nielsen blandt andet fokusere på de nye vækstmarkeder og bruge sin viden inden for patentrettigheder.