Stadil senior er både eventyrer og opkøbsekspert

Stadil-familien har benyttet krisen til ekspansion og har netop vist, at den har appetit på mere. 68-årige Thor Stadil er familiekoncernens opkøbsspecialist.

Thor Stadil beskrives som en leder, der siger tingene ligeud. Sammen med sønnen Christian Stadil, der her sidder i baggrunden, står han bag Thornico, der omfatter 200 selskaber. Deres fælles arbejde har gjort familien til en af Danmarks 50 rigeste. Foto: Michael Bothager Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han har besteget fire af verdens syv højeste bjerge, og han dyrker stadig ekstrem-skisport, når muligheden byder sig. 68-årige Thor Stadil har altid været tiltrukket af at afprøve de fysiske grænser, og han er ofte gået sine egne veje.

Selv om han har gearet lidt ned i fritiden, skal der fortsat gerne fart over feltet. Det samme gælder i arbejdslivet, hvor Thor Stadil og sønnen Christian Stadil har benyttet krisen til en markant ekspansion.

Far og søn står sammen i spidsen for konglomeratet Thornico, der arbejder inden for fødevareindustri, emballage, ejendomme, shipping og sportstøj. Forleden gik Stadil-familien igen i offensiven, da koncernens shippingvirksomhed, Thorco, gik sammen med Clipper Projects, der er en del af rederiet Clipper.

Officielt er der tale om en ligeværdig fusion, men kilder i branchen understreger, at mens Clipper reelt har været tvunget til at søge en partner, har Thorco været i en stærk forhandlingsposition, hvor selskabet formentlig har kunnet stille flere krav. Stadil-familien lægger et kontant beløb, virksomheden beholder Thorco-navnet, og Thor Stadil fortsætter som bestyrelsesformand for det fusionerede selskab. Flere i branchen spekulerer i, om det snarere er første skridt i en overtagelse frem for en ligeværdig fusion.

Sammenlægningen af Thorco og Clipper Projects betyder, at selskabet får 90 multi-purpose-skibe, der i store træk transporterer alt det, som ikke kan være i en container.

I løbet af krisen har den stenrige Stadil-familie mange gange vist, at de jagter ny milliardvækst og hele tiden er på udkig efter opkøb. Sidste år købte familiekoncernen emballagekoncernen Brdr. Hartmann, ligesom Thornico har benyttet krisen til at købe en italiensk automatiseringsvirksomhed, en amerikansk maskinfabrik, der leverer produkter til medicinalindustrien, og en stribe andre virksomheder.

Thor og Christian Stadil er begge inde over de fleste dele af forretningen, men ingen lægger skjul på, at Thor Stadil er koncernens specialist i opkøb og salg. Til gengæld er Christian Stadil mere inde over en række centrale dele af den løbende forretningsudvikling.

Thor Stadil har en fortid som advokat med speciale i køb og salg af virksomheder, og forretningsforbindelser er imponerede over hans sans for at spotte en god handel og slå til på det rigtige tidspunkt. Han bruger derfor meget arbejdstid på at finde egnede opkøbskandidater og gennemgå økonomien i virksomheder, som kan være relevante at investere i.

I den brede offentlighed er Thor Stadil mindre kendt end den yngre Stadil, der blandt andet har gjort sig bemærket som forfatter bag flere bøger og en fascination af buddhismen. Det er samtidig Christian Stadil, der har hovedansvaret for det højtprofilerede Hummel-brand. Ingen er dog i tvivl om, at Thor Stadil har en lige så afgørende rolle i Thornico-koncernens ekspansion.

Ekspansionen har ført Stadil-familien ind som nummer 50 på Berlingske Business Magasins liste over Danmarks rigeste familier. Formuen blev her anslået til 1,4 milliarder kroner, som den yngre Stadil formelt er eneejer af. Familien har dog indikeret, at den reelle formue ligger væsentligt højere.

I praksis har ejerskabet dog ingen betydning, da far og søn i fællesskab beslutter, hvordan pengene skal bruges til fortsat ekspansion.

Thor Stadil beskrives af mange som en relativt direkte leder, der siger tingene ligeud. Han er i store træk mindre involverende over for medarbejderne end den yngre Stadil, og han bliver utålmodig, hvis de strategiske diskussioner trækker meget ud.

I fritiden har far og søn en lang tradition for ekstreme sportsgrene, og de besteg for lidt over halvandet år siden det vanskelige japanske bjerg »The Beast«, der gennem årene har kostet mange bjergbestigere livet. I dag forventer Thor Stadil dog ikke, at han skal bestige flere af verdens højeste bjerge, men han holder fast ved offpiste-skiløb i vanskeligt terræn. Thor Stadil fastslår selv, at han er mindre risikolysten i fritiden end sin søn.

»Jeg har aldrig sprunget med faldskærm, da der er for stor risiko for, at der kan ske ting, der er ude af mine hænder. Det har Christian derimod gjort som den største selvfølge. Men forretningsmæssigt er Christian nok en smule mere forsigtig, end jeg er,« siger Thor Stadil.

Interessen for sportsgrene uden for mainstream-genren var allerede til stede i ungdommen, hvor Thor Stadil var blandt de første danskere, der dyrkede windsurfing herhjemme. Han blev ligeledes passioneret skater og kørte på et tysk skateboard i lang tid, inden det kunne købes herhjemme.

Trods de 68 år har Thor Stadil ingen planer om at drosle ned på arbejdstiden. Der bliver formentlig rigeligt at gøre med at sikre familiekoncernen Thornicos fortsatte ekspansion.

Thornico består i dag af knap 200 selskaber, der samlet ventes at omsætte for omkring seks milliarder kroner i 2013.