Sportsikon: VM-ambitioner hører hjemme i elitesporten - ikke i erhvervslivet

Tidligere trofævindende håndboldspiller Camilla Andersen, der i dag er medejer af rejsebureauet Travel Sense, mener at det er forfejlet, at erhvervslivet bruger elitesportens ledelelsesmetodikker i erhvervslivet.

Den tidligere håndbolddarling Camilla Andersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted

43-årige Camilla Andersens triumfer på håndboldbanen er imponerende, nærmest frygtindgydende når man opgør hendes præstationer både på Danmarks kvindehåndboldlandshold og i skiftende topklubber gennem 1990erne og i begyndelsen af 00erne: to gange OL-guld, VM-guld,  EM-guld samt en Champions League-titel. Helt nøjagtigt 194 kampe og 846 mål scorede hun landsholdet.

I dag er det 12 år siden, hun forlod håndbolden og helligede sig jobbet som direktør og medejer af rejsebureauet Travel Sense, der har specialiseret  sig i at arrangere sports- og virksomhedsrejser rundt om i verden.

Det var ét rejsekatalog, der efterhånden for mange år siden puffede hen i retning af rejsebranchen. En holdkammerat, som solgte rejser, stak hende kataloget i hånden. På det tidspunkt var Camilla Andersen i begyndelsen af tyverne og i gang med at finde ud af, hvad hun skulle beskæftige sig med ved siden af håndboldspillet, som hun dengang ikke tjente nok på.

»Men da jeg sad med kataloget, tænkte jeg: Det kunne være sjovt at sælge rejser. Sidde der, tage telefonen og give folk en god oplevelse,« fortalte Camilla Andersen, da Berlingske Business i samarbejde med Deloitte og Sampension ved et arrangement i denne uge satte fokus på selvstændige kvinders præstationer og passioner.

Håndbolden er hun opvokset med. Både moderen og faderen var håndboldspillere på landsholdet, og hendes far trænede hold, da hun var barn. Som 12-årig begyndte hun selv at spille håndbold, og nærmest før hun gik i gang, var hun god til det. Det kom helt naturligt til hende at kaste, gribe og lave finter.

»Jeg er sådan en irriterende én, der altid har været god til sport,« fortalte hun.

Selv om Camilla Andersen er færdig med håndbold, er hun stadig et sportsmenneske og et konkurrencemenneske. Hun kan lide at holde sig i gang, og træner og ved siden af arbejdet er hun i gang med at tage en MBA på Henley Business School.

Camilla Andersen blev elev i rejsebureauet Rejsegalleriet og har siden 1997 arbejdet fuldtid med at sælge rejser - selv om hun spillede professionel håndbold ved siden af. I 2002 startede hun så sit eget bureau Travel Sense med speciale i sportsrejser. I 2010 solgte hun mre af nød end af lyst Travel Sense til TUI verdens største rejsekoncern. Fire år senere købte hun sammen med Brøndby-fodboldspilleren Allan Ravn Travel Sense tilbage. Og siden har de to drevet firmaet, der har otte ansatte.

Ledelsesmæssigt har hun dog valgt ikke at gå i sporene på de tre markante håndboldtrænere - Ulrik Wilbek, Jan Pytlich og Anja Andersen - som hun mødte undervejs i sportskarrieren.

Og med et glimt i øjet og et stort smil sagde hun: »Og jeg er stadig ved mine fulde fem, og jeg synes jeg behandler mine medarbejdere rigtigt«.

»Man bliver jo påvirket af de ledere, man omgås«.

Inden Camilla Andersen fortsatte holdt hun en kunstpause og slog ud med armene, da hun fortsatte:

»Men omvendt finder man også ud af, hvad der ikke virker. Det var noget af en omvæltning efter at være blevet råbt af i fjorten år, ikke at kunne råbe af nogen«.

Camilla Andersen råber heller ikke af sine medarbejdere.

»Det virker ikke på en arbejdsplads,« slog hun fast.

Og det gør den megen tale om vindermentalitet på en arbejdsplads heller ikke, sagde hun.

»For hvad hvis man ikke vinder, hvad er man så?« spurgte hun.

»Jeg bliver så træt af den tale. Vindermentalitet er noget, der hører til i sporten - i elitesporten. Lad det nu blive der«.

Al den virksomhedsjargon om, at man skal være verdens bedste hører kun hjemme i elitesportens verden, ifølge Camilla Andersen.

Og den er, sagde hun:

»Kendetegnet ved en meget diktatorisk ledelsesstil. Ulrik havde en meget diktatorisk ledelsesstil, det havde Pytlich og Anja også. Og dengang jeg spillede håndbold på eliteplan, så fungerede jeg rigtigt godt under den ledelsesstil. Jeg har naturligvis også oplevet spillere for hvem det ikke fungerede. Men sådan fungerer eliteidræt«.

»Hvis jeg vil vinde OL-guld, som jeg var med til i 1996 og 2000, så har jeg ét sted, jeg kan gøre det: på det danske landshold. Og hvis jeg ikke bryder mig om den træner, der er, så har jeg virkelig et problem. Enten kan jeg indordne mig under den ledelsesstil, eller også får jeg ikke opfyldt mit helt egoistiske mål om at vinde medaljen«.

Den ledelsesmetodik fungerer slet ikke på en arbejdsplads, siger Camilla Andersen.

»Hvis jeg på mit kontor har en medarbejder, der har nogle mål, og jeg begrænser medarbejderen i at nå dem, så vil han eller hun jo bare sige, hej, hej, jeg finder et andet rejsebureau. Og lige præcis dér ligger den essentielle ledelsesforskel i elitesport og erhvervsliv. Vi kan ikke bare gøre som det passer os og råbe og skrige«.

»Anja Andersen sagde, da jeg begyndte at spille i Slagelse, at vi ville vinde champions league tre gange inden for fem år. For Anja var alle mellemled sprunget. Sådan er det i elitesport. Processen er ikke vigtigt. Det er ambitionen og målet, der er alt afgørende«.

»Når træneren siger, det er det her, der er målet, så er det målet, uanset om man tror på det eller ej, man har bare at tro på det. Hvorimod i min lille biks er processen mindst lige så vigtig, som målet. Og der er ingen tvivl om, at processen er vigtigere for medarbejderne. Eller jeg snyder dem, for jeg vil gerne have dem hen til målet, så jeg arbejder meget med processen. Selvfølgelig kender de målet, men det er ikke derfor, de går på arbejde«.

Verdensmesterambitioner hører hjemme i elitesporten ikke i erhvervslivet.