Spørgsmål forvirrede gravide Naja

Fire gange var højgravide Naja Buono Stamer til jobsamtale, og fire gange blev det til afslag. Hun er blevet stillet spørgsmål, der ligger i gråzonen for, hvad der er tilladt.

Naja Stamer er højgravid og har oplevet ubehagelige spørgsmål til jobsamtaler.?Ny undersøgelse viser, at mange dimitterende bliver spurgt om private spørgsmål til jobsamtaler, men det er ikke tilladt. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

»Er det rigtigt set, at jeres lille datter skal være storesøster?«

Det spørgsmål mødte 32-årige sociolog Naja Buono Stamer, da hun var gravid i femte måned og til jobsamtale. En samtale, der ellers var gået godt, ændrede karakter og gjorde Naja paf, da det spørgsmål kom ud af HR-medarbejderens mund.

»Jeg havde ikke forestillet mig, at de ville spørge om det, for jeg tænkte, at det måtte de ikke,« siger Naja Buono Stamer, da vi møder hende i lejligheden på Nørrebro. En hyggelig treværelses, hvor man gennem de franske døre kan se, at der også bor en toårig pige.

Naja Buono Stamer er langtfra den eneste, der har oplevet at blive stillet spørgsmål om familieplanlægningen til en jobsamtale. En ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen IDA viser, at omkring hver sjette kvindelige medlem, der er dimitteret inden for de seneste tre år, har oplevet den slags spørgsmål.

For den gravide mor var det, som for mange andre, svært at overskue, hvad der må spørges om til jobsamtaler, og hvad der ikke må spørges om.

»Jeg blev meget i tvivl om, om de havde gjort noget forkert, og jeg blev meget i tvivl om, om jeg havde gjort noget forkert,« siger Naja Buono Stamer.

Jobbet gik til en anden, og selv om Naja ikke kan bevise noget, kan hun ikke lade være at tænke, at hendes graviditet måske endte med at få indflydelse på beslutningen.

»De forklarede mig, at den anden ansøger kunne gå lidt mere direkte ind i opgaverne. Det var jo reelt nok. Jeg tror bare, at jeg skulle have været dobbelt så god, hvis jeg skulle have haft det,« siger hun.

Siden Naja Buono Stamers ph.d.-ansættelse endte den 1. oktober, har hun været jobsøgende og til fire jobsamtaler. Alle er endt uden held. Hun har forsøgt at lære af sine erfaringer fra gang til gang og har derfor brugt forskellige strategier med mere og mere åbenhed omkring sin graviditet. Naja er medlem af DJØF, og hun søgte derfor råd hos dem, men det var stadig svært at finde rundt i den juridiske regeljungle.

En undersøgelse blandt DJØFs medlemmer fra 2012 viste også, at 16 procent af deres nyuddannede medlemmer blev spurgt ind til deres planer om familieforøgelse til jobsamtaler.

Najas oplevelser med jobsamtalerne har heldigvis ikke slået hende ud, men somme tider kan det godt føles som at løbe panden mod en mur.

For samtidig med, at man skal udvikle sig og networke, bliver man mødt af strukturelle problemer.

»Jeg blev pludselig ked af, at jeg sad og var gravid, hvilket jo er rigtig ærgerligt. Det er jo helt forkert, at unge kvinder sidder og bliver kede af det,« siger Naja Buono Stamer.