Spørg dine ansatte om personalegoder

Leder du efter et sted at spare penge, kan gaver til dine medarbejdere være en oplagt post. Giv dig til at undersøge, hvad man sætter størst pris på.

Læs mere
Fold sammen

En sodavandsautomat i hjørnet, fri frugt i vindueskarmen og en sommerfest lige om hjørnet.

I mange virksomheder er personlegoder blevet en selvfølge. Hvis du gerne vil spare penge på personalegoder, må du undersøge dine medarbejderes ønsker og behov.

- Man bliver nødt til at finde ud af hvad, der appellerer til hvem. Nogle synes, at løbetid er alle tiders, og så er der nogle, der hellere vil dyrke yoga. Andre synes, at det er enormt vigtigt, at der er god mad i kantinen, mens nogle synes, at det er fedt, hvis der er en frisørordning, siger Signe Tønnesen Bergmann, arbejdsmiljøkonsulent hos Ledernes Hovedorganisation.

Hun forklarer, at det har været en stigende tendens at bruge personalegoder – eller fryns – indtil finanskrisen. Herefter kan man gisne om, at tendensen vil være faldende. Du bør dog stadig opretholde frynsen især over for dine vigtigste medarbejdere.

Læs også på ErhvervsBladet.dk: Sådan motiverer du medarbejderne i krisetider

Høj løn eller kantine

- Langt de færreste siger, at løn er vigtig, men den kan jo godt få dig til at skifte job, hvis du ikke føler, den er høj nok. Men det, der generelt fastholder folk, er god ledelse, social støtte fra de nærmeste ledere, et godt arbejdsmiljø og forskellige sundhedsfremmeordninger, siger Signe Tønnesen Bergmann og tilføjer:

- Jeg vil lægge mere mærke til, at jeg har en god kantine, end at der står 500 kr. mere på min lønseddel hver måned.

Arbejdsmiljøkonsulenten opfordrer til, at du også undersøger, hvilke af de eksisterende goder, som rent faktisk bliver brugt. Måske kan dine medarbejdere få rabat i det lokale fitnesscenter – men kommer aldrig derned.

Du bør også have øje for, hvilken type medarbejder du har med at gøre, når du uddeler fryns. Det understreger Anita Rosenstand, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Der er forskel på, hvad en administrativ medarbejder, en sælger eller en indkøber har brug for. Hvis du driver en lille virksomhed, vil de fleste desuden være villige til at holde igen med deres krav om personalegoder.

- De, der bliver ansat i en lille virksomhed, ved godt, at i en lille virksomhed er de nødt at hjælpe med til, at virksomheden kan vokse og få succes, siger Anita Rosenstand.