Spisesteder uden overenskomst lever i fred

Fagforbundet 3F vurderer, at mere end hver sjette ansatte i restaurationsbranchen arbejder uden overenskomst.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens fagforbundet 3F forsøger at lamme restaurant Vejlegården, fordi den har indgået en overenskomst med den konkurrerende fagforening, Krifa, kan masser af andre restauratører helt uden overenskomster arbejde videre i fred. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Der findes ingen sikre tal for overenskomstdækningen på det danske arbejdsmarked, men i fagbevægelsen betragtes restaurationsbranchen som en helt særlig udfordring, og 3F vurderer, at 60-65 procent af de ansatte i branchen arbejder uden overenskomst.

Arbejdsmarkedsforsker på Københavns Universitet Jesper Due minder om, at sagen mod Vejlegården blot er én blandt mange.

- Der er over 500 konflikter som den i Vejle på det danske arbejdsmarked, og langt de fleste retter sig mod virksomheder, som ikke sidder på skødet af Krifa eller de kristelige arbejdsgivere, siger han til Jyllands-Posten.

3F har overenskomster med 2.400 restauranter og hoteller på landsplan, men ifølge Danmarks Statistik er der over 13.000 af disse virksomheder i Danmark.

BNB