Solcellernes evige forkæmper

Anders Ztorm har kæmpet for solcellerne, lige siden han etablerede virksomheden Solenergi Danmark som studerende. Med nyt hasteindgreb fra Folketingets side er virksomhedens overlevelse blevet noget sværere.

»Vi regner med, at vi overlever, men det er ikke sikkert, at det kan være med vedvarende energi. Måske kan jeg blive nødt til at tage til udlandet, hvor den slags energi er mere værdsat,« siger Anders Ztorm med henvisning til lovændringen. Privatfoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er den standhaftige forkæmper for solcellerne. Allerede et år efter at han gik ud af teknisk gymnasium, etablerede han virksomheden Solenergi Danmark, mens han læste til civilingeniør på Aalborg Universitet.

Nu må han se på, at hans livsdrøm er truet. Anders Ztorm er direktør i Solenergi Danmark. Et selskab, der blev beskyldt for mere eller mindre at være den direkte anledning til onsdagens hasteindgreb fra regeringens siden. Det er den såkaldte solcelleordning kaldet 60/40, der giver tilskud til solcelleanlæg. Men fordi der i de seneste måneder var kommet ansøgninger på omkring 4.500 MW til solcelleanlæg, frygter regeringen, at ordningen vil komme til at koste de danske skatteydere mellem ti og 12 mia. kroner over de næste ti år. Derfor skyndte energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) at lukke ordningen med opbakning fra alle partier i Folketinget undtagen Alternativet.

»Det er omkring 80 pct. af ansøgningerne, der har været fra os. Vi har arbejdet med rigtigt mange af projekterne inden for de sidste tre år. Vi har været ude at tale med lodsejere og investorer og fået dem godkendt via lokalplaner for at kunne få dem op at stå. Men vi var ikke sikre på, om vi kunne få støtte til dem. På grund af en lovændring valgte vi derfor at få dem forhåndsgodkendt, og det er det, vi har forsøgt at få gjort,« siger Anders Ztorm, der mener, at Folketingets indgreb er helt urimeligt.

Intet gjort forkert

Ifølge Anders Ztorm er solceller under 60/40 det laveste tilskud inden for vedvarende energi. Han har derfor onsdag sendt et brev til ministeren. Heri skriver han blandt andet, at dansk energipolitik er en farce, hvor man ikke længere kan regne med de love, Folketinget vedtager. Det nyeste indgreb er nemlig kommet med tilbagevirkende kraft.

»Det er en meget ærgerlig situation at stå i. Vi har de sidste tre år arbejdet efter lovens regler og har intet gjort forkert. Vi har ansøgninger hos 22 kommuner, netselskaberne og Energinet omkring vore projekter, og vi har postet tid og mange penge i vore projekter, som nu er mistet på grund af lovgivning med tilbagevirkende kraft. Vi var tilmed nødsaget til at ansøge alle vore hektar nu, da der er varslet ændringer i PSO fra nytår,« skriver Anders Ztorm i brevet til ministeren.

Voldsomt dyk

Anders Ztorm kommer oprindeligt fra Thy i Nordjylland. Gymnasietiden blev tilbragt på HTX i Thisted. Herefter gik turen til universitet i Nordjyllands største by. Meget tidligt på studiet etablerede han Solenergi Danmark. Dengang var der kun tre af den slags producenter på det danske marked.

Op gennem 00erne voksede det antal meget kraftigt for derefter at tage et voldsomt dyk på grund af stramning af tilskuds­reglerne.

Solenergi Danmark er en af de virksomheder, som har overlevet. Den har i dag fem ansatte i Danmark og fire i udlandet. Med det seneste lovindgreb fra regeringens side er virksomhedens økonomi blevet yderligere presset.

»Vi regner med, at vi overlever, men det er ikke sikkert, at det kan være med vedvarende energi. Måske kan jeg blive nødt til at tage til udlandet, hvor den slags energi er mere værdsat,« siger Anders Ztorm med henvisning til lovændringen.

Lars Christian Lilleholt siger til dr.dk, at ordningen med 60/40 ikke er tiltænkt private, som blot ønsker et solcelleanlæg til forbrug. Det findes der andre ordninger til, mener ministeren.