Softwareingeniører vil optimere Lean

Seks år har to softwareingeniører brugt på at udvikle et system, der automatiserer Lean til at give maksimal output. Men det kniber med at få produktet solgt

I seks år har to softwareingeniører arbejdet med at udvikle softwaren Visiolog til brug ved indførelse af Lean, der effektiviserer produktionen. Lean betyder slank eller trimmet på dansk. Softwaren giver produktionsansvarlige mulighed for at overvåge og styre produktionen, så optimering kan iværksættes.

De to softwareingeniører Johnny Koch Petersen, Silkeborg, og Søren Schmitt Mikkelsen, København, har etableret firmaet Envio ApS i Silkeborg til at markedsføre og servicere Visiolog.

I godt fire år arbejdede Johnny Koch Petersen fuldtid på projektet og levede af konens løn og af indtægten fra et IT-firma, som han etablerede under studiet på Ingeniørhøjskolen i Århus.

For to et halvt år siden gik Søren Schmitt Mikkelsen ind i projektet og har siden arbejdet på fuld tid med at udvikle softwaren og gøre den klar til salg.

Visiolog er åben for kommunikation med alle slags økonomisystemer.

Systemet er webbaseret og er tilgængeligt fra PCer, lomme-PCer, mobiltelefoner med webbrowser og smartphones.

Læs ekspertens vurdering af Visiolog

Opdaterer ledelsenVisiolog inkluderer en industri-PC, der monteres på eller ved produktionsmaskiner for at opsamle data. På skærmen instrueres personalet om ordrer, opstilling og kvalitetsparametre mv.

- Softwaren holder hele tiden ledelsen opdateret med, hvordan produktionen forløber. Giver det underskud eller overskud i øjeblikket? Den viser en indtjeningsgraf for hele produktionsordren. Indtjeningen kan estimeres, før ordren sættes i produktion. Systemet har også en service, der giver besked, når produktionen er på afveje, fortæller Johnny Koch Petersen.

- Man ved, hvad der er galt, hvad det koster, og hvad man kan tjene ved at korrigere i produktionen, uddyber han.

Prisen for Visiolog er 35.000 kr. per maskine ved ti maskiner. Ved korrekt og optimal brug har Visiolog tjent sig hjem i løbet af halvandet år, oplyser Johnny Koch Petersen. Foreløbig er Visiolog taget i brug af Schoeller Plast A/S og Knudsen Plast, der begge har været med til at teste og indkøre systemet.

Hvad er jeres idé?

- Visiolog automatiserer Lean og giver produktionsvirksomheder mulighed for at fintune produktionen, så den giver maksimalt output med højst mulig kvalitet til den laveste pris. Visiolog er et produktions-, ledelses- og optimeringssystem med udgangspunkt i økonomiske faktorer. Det kan på en ny måde involvere hele personalet i effektiviseringen. Og det er afgørende for, at en effektivisering bliver en succes, pointerer Johnny Koch Petersen.

Bred målgruppe Hvilket marked vil I ramme?

- Produktionsvirksomheder bredt. Vi har lige fået fodfæste i plastindustrien og bliver her, til vi har ressourcer til at rykke til andre industrier. Næste step kan blive fødevareindustrien og træindustrien.

Hvordan adskiller I jer fra konkurrenterne?

- Vores sammensætning af teknologi og funktionalitet gør, at Visiolog adskiller sig væsentligt fra andre produkter på markedet. Informationerne kan gøres tilgængelige for alle virksomhedens medarbejdere via internettet, så alle personalegrupper kan drage nytte af det. Det sparer arbejdsgange.

Har I en forretningsplan, og hvordan er den lavet?

- Ja, men den holder ikke, for det er svært at skaffe kapital. Vi søger kapital til flere test, salgskampagner og videreudvikling af firmaet. Der står helt specifikt i forretningsplanen, hvordan virksomheden skal udvikle sig, hvis der bliver råd til ekspansion. Uddannelsesinstitutionen Vitus Bering i Horsens har udført en markedsanalyse for os. Den viser, at der er behov for et produkt som Visiolog.

Mangler ressourcer Hvordan markedsfører I Visiolog?

- Vejle-firmaet ESS markedsfører produktet over for deres kunder i plastindustrien, men firmaet mangler selv ressourcer til at nå helt ud i markedet. Vi arbejder med forskellige modeller for at øge kendskabet til produktet. Derudover har vi planer om at få Visiolog helt ind i produktionsmaskinernes egen styring. På den måde kan vi sælge licenser i stedet for udstyr og samtidig strømline en del af salget. Men vi kan ikke komme væk fra både at skulle levere software og hardware til en større del af vores kunder.

Hvor stor kapital har I til at løbe forretningen i gang?

- Vores personlige kapital er brugt. Takket være salg af Visiolog, kan softwaren nu bære mindre salgsmæssige tiltag. Det er ikke den bedste måde at drive virksomheden i gang på, men det er det, vi har råd til i øjeblikket.

Hvilke udfordringer står I over for netop nu?

- Vi er udviklere og ikke sælgere. Vi mangler simpelthen indsigt i og erfaring med salg. Det er vores største udfordring lige nu. Med den rigtige person til at håndtere markedsføring og strategi burde det være en ret simpel opgave at løfte virksomheden op i tempo. Vi har ledt efter en eks-direktør med mod på opgaven, men vi har ikke haft heldet med os.

Læs ekspertens vurdering af Visiolog