Sønderjyllands superlobbyist

Den sønderjyske direktør Kurt Jensen fra Frøs Herreds Sparekasse er en lobbyist med succes. I øjeblikket går han til angreb på Christiansborg på grund af politikernes håndtering af problemerne med grænsehandel.

Kurt Jensen fra Frøs Herreds Sparekasse er talsmand for hele erhvervslivet i Syd- og Sønderjylland, når han kæmper for at skabe udvikling i stedet for afvikling i området, som kæmper en daglig kamp mod resultaterne af massiv grænsehandel. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den lille sønderjyske Frøs Herreds Sparekasse med hovedsæde i Rødding, der er kendt for Rødding Højskole, har i mange år med stolthed hævdet, at den ikke var som alle andre.

Sparekassedirektør Kurt Jensen er et bevis på, at det er rigtigt. Han er blevet kaldt Syd- og Sønderjyllands mest succesfulde lobbyist. På vegne af hele landsdelens erhvervsliv er han gået til angreb mod regeringen og Folketinget for håndteringen af problemerne med grænsehandelen.

Næsten hver tiende butik i Sønderjylland har drejet nøglen om inden for de seneste tre år. Kurt Jensen er stærkt bekymret over, at folk fra hele Danmark valfarter til butikkerne syd for den dansk-tyske grænse for at fylde bilen eller traileren med billige dåseål. Han nægter at acceptere, at Syd- og Sønderjylland er en del af udkantsdanmark.

Med sine skarpe holdninger førte Kurt Jensen i går krigen til København, hvor han havde arrangeret seminaret »Sæt prop i grænsehandelen nu«.

I sidste måned indrykkede han store annoncer om konferencen. Det gav masser af omtale i de elektroniske og trykte medier. Det var så effektiv en lobbyvirksomhed, at den største grænsekøbmand, den magtfulde Fleggaard, så sig nødsaget til at indrykke modannoncer til fordel for grænsehandelen. For direktør Kurt Jensen handler det om, at landsdelen skal udvikles og ikke afvikles. Hans påstand er, at de seneste rapporter om grænsehandelen er så behæftede med fejl, at politikerne spiller højt spil med grænsehandelens økonomiske overlevelsesevne.

Sidste år fremlagde den danske regering en rapport, der fastslog, at grænsehandelen ikke udgør et større problem end tidligere. Rapporten har fået Kurt Jensen til at sige, at grænsehandelen er ude af kontrol og fuldstændig ødelæggende for den fremtidige udvikling i Syd- og Sønderjylland.

På mange kan det virke usædvanligt, at en direktør for et pengeinstitut blander sig i den politiske kamp om øl- og sodavandsafgifter. Men sagen er så vigtig for landsdelen, at det er nødvendigt at blande sig, lyder det fra direktøren for Frøs Herreds Sparekasse.

Kurt Jensen er en mand, der aldrig har været bange for at blande sig. Han kan roligt kaldes banksektorens frække dreng, når det gælder anderledes markedsføring. For mens andre pengeinstitutter i kølvandet på den økonomiske krise har holdt igen med kreditterne i et forsøg på at skabe balance mellem ind- og udlån, går direktøren i Frøs Herreds Sparekasse en anden vej. Han har ene mand forsøgt at få vækstpakker sat i søen.

Direktøren viger ikke tilbage fra at bruge pressen som reklame for sparekassen. Ligesom den aktuelle sag med grænsehandelen har han ikke været bleg for at sætte en dagsorden. Det skete for eksempel for et par år siden, da han fik daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og topchefen for Danfoss, Niels Bjørn Christiansen, til at møde op til et vækstseminar i Kolding.

Sammen med Danfoss er Frøs Herreds Sparekasse i øvrigt en af de største sponsorer i Sønderjylland. Uden deres støtte havde SønderjyskE med håndbold, fodbold og ishockey næppe kunnet klare sig økonomisk.

Pengeinstituttet, der har ti afdelinger med omkring 130 ansatte, ligger i top, hvad angår medarbejdertilfredshed. Da den økonomiske krise for alvor begyndte at kradse, blev medarbejdernes udvikling sat i system. Ledelsens filosofi var enkel: Intet menneske skal gå på arbejde uden at have et ønske om at være en succes. Alle vil gerne gøre deres chef glad og være med til at skabe succes for virksomheden.

Derfor får medarbejderne i Frøs-sparekassen løbende tilbagemelding fra ledelsen om deres bestræbelser på at blive en succes. Pengeinstituttets ledere kan derfor ikke nøjes med de årlige medarbejdersamtaler. De skal holde møder med de enkelte medarbejdere hver måned.

I 2011 blev sparekassen i Paris kåret som Europas bedste arbejdsplads i kategorien små og mellemstore arbejdspladser i analysevirksomheden Great Place to Works konkurrence. De 800 deltagende virksomheder blev målt af deres medarbejdere på spørgsmål om troværdighed, respekt, retfærdighed, stolthed og fællesskab. Det var første gang, en danskejet virksomhed vandt prisen. Og det fik beskæftigelsesministeren til at kalde Frøs et godt eksempel på, at fysisk og psykisk arbejdsmiljø gavner bundlinjen.

Da Kurt Jensen blev ansat for 33 år siden, var der blot 20 ansatte og et indlån på 75 millioner kroner i Frøs Herreds Sparekasse. I det seneste regnskabsår var det tal 4,3 milliarder kroner. I en analyse fra Niro Invest blev sparekassen i 2012 udnævnt til landets sjette-sikreste ud af 91 pengeinstitutter.

Direktøren har i mange år brugt en del af sin fritid på at løbetræne. Tidligere var det maratonløb, der trak, og han gennemførte over en halv snes løb. Det er han nu ophørt med. Han står i stedet op klokken seks hver morgen for at løbe en tur på seks kilometer. Kurt Jensen og hustruen Ruth har været sammen i over 40 år. Parret har sammen fire børn. Og direktørens opsparing, ja, den står naturligvis i Frøs Herreds Sparekasse.