Sociale tillidsmænd holder kolleger raske

Sygefraværet er faldet markant i en række offentlige og private virksomheder i Randers, siden de har fået en social tillidsmand til at hjælpe kollegerne med personlige problemer, der kan føre til sygemeldinger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skilsmissen nager, hjemmet er fyldt med konflikter med teenagesønnen og konen drikker. Når den type sociale problemer rammer ansatte, er der risiko for, at de inden længe lægger sig syge fra arbejdet, fordi de ikke magter deres situation.

Men i Randers har godt 20 offentlige og private virksomheder i de seneste to år haft en social tillidsrepræsentant, som hjælper de ansatte til at håndtere de mere personlige problemer. Det har nedbragt sygefraværet markant, skriver Ugebrevet A4.

- Der er slet ingen tvivl om, at arbejdsgivere og statskasse kan spare mange millioner kroner på at udbrede de sociale tillidsmænd til flere virksomheder. At have fokus på arbejdsmiljøet gennem en social tillidsmand nedbringer simpelt hen antallet af sygedage blandt medarbejderne, siger Leif Gade, formand for Arbejdsmarkedsudvalget, Randers Kommune, til A4.

Hver dag er 150.000 danskere meldt syge fra arbejdet. Det koster hvert år samfundet tæt ved 37 mia. kr.. Bringes fraværet ned med bare to procent, kan det give en besparelse på landsplan på mindst 700 mio. kr. årligt.

Kommunen yder tilskud til de virksomheder, der vil have en social tillidsmand, der tager sig af de opgaver, der ligger uden for overenskomstens område. En af de virksomheder, der har haft rigtig gode erfaringer med ordningen, er skofabrikken Green Comfort, der har oplevet et fald i sygefraværet fra et årligt gennemsnitligt antal sygedage pr. medarbejder på 8,3, hvor samme tal i dag er nede på 3,9. Og selv om tilskuddet på 150.000 kr. til Bosal Sekura Industries falder bort om et år, er teknisk chef Svend Jensen ikke i tvivl om, at de vil beholde den sociale tillidsmand.

- Udover at han skaber et bedre arbejdsmiljø og forebygger sygdom, betyder det jo også færre udgifter til sygdom, siger han til A4.