Snak dig til drømmestudiet

En dårlig studentereksamen skal ikke stå i vejen for drømmestudiet.

Det mener forskningsminister Helge Sander (V), som efterlyser, at de menneskelige kvaliteter kommer mere i spil, når adgangskortene uddeles på attraktive studier som læge-, dyrlæge- og arkitektstudiet.

Det skriver Fyens og Nordjyske Stiftstidender.

Derfor nedsætter Sander nu et udvalg, som skal se på, hvordan andre lande griber det an med henblik på reformere adgangskravene til de mest populære uddannelser i 2010.

- Det er næsten kun i Danmark, at man stadig fokuserer ensidigt på karaktergennemsnittet ved optagelse, mens der de fleste andre steder også er andre kriterier, som gør sig gældende, siger Helge Sander.

Han peger på Syddansk Universitet, som i snart 10 år har optaget studerende på journalist-, læge-, kiropraktik- og idrætsstudiet ved hjælp af personlige interviews, ligesom Journalisthøjskolen i Århus har benyttet en optagelsesprøve.

- Det er eksempler på to steder med et anderledes optagelsessystem, som er velfungerende. Her har man vurderet, at de menneskelige kvalifikationer er meget afgørende, og det synes jeg lyder meget fornuftigt, siger Helge Sander.

Både i oppositionen, på universitetet og blandt de studerende, modtages ministerens initiativ med applaus.

- Indtil videre har vi måttet hoppe fra tue til tue for at få lov til at lave alternative optagelsesformer, fordi der har været så meget fokus på karaktergennemsnittet. Men med de nye signaler bliver det forhåbentligt nemmere, siger rektor for Syddansk Universitet Jens Oddershede.

Socialdemokraternes forskningsordfører Rasmus Prehn opfordrer ministeren til at springe ud i forsøget med det samme i stedet for at vente til 2010.

- Erfaringerne fra Syddansk Universitet er så interessante, at man uden ret meget udvalgsarbejde burde give universiteterne lov til at prøve de modeller af, som de finder relevante for deres specifikke studieudbud, siger han.

De studerende er positivt overraskede over de nye signaler fra regeringen, for Dansk Studerendes Fællesråd har i årevis efterspurgt et mere nuanceret optagelsessystem, fortæller uddannelsespolitisk ordfører Rune Møller Stahl.

Regeringens støtteparti Dansk Folkeparti er derimod betænkelig ved at indføre mere "subjektive" kriterier.

- Karaktergennemsnittet er så dejligt regulært. Der sniger sig ikke alle mulige usaglige hensyn ind, som at man ikke kan lide den studerende, siger forskningsordfører Jesper Langballe.

Kilde: Fyens og Nordjyske Stiftstidender