Smid hæmningerne og tag en sang med kollegaen

Sang på jobbet gavner kommunikationen på tværs af hierarkier og gør de ansatte bedre til at stå frem.

Læs mere
Fold sammen
Smid hæmningerne og bryd ud i sang sammen med kollegerne.

Det styrker sammenholdet mellem høj og lav i firmaet, og får nye sider af de ansatte til at vise sig.

Det er i hvert fald den erfaring, som afdelingsleder Susanne Thiilborg, Analytisk Udvikling Produkt, Lundbeck, har, efter at have brugt sangen som omdrejningspunkt for et teambuildingkursus for en anden afdeling i virksomheden.

Her havde afdelingen på omtrent 30 mand besøg af en sanglærer, som fik dem til at synge i kor.

- Værdien af det er, at man lærer hinanden at kende på en anden måde. Man nedbryder barrierer på tværs af stillingsbetegnelser. Det er jo fremmed for os alle, folk bliver generte, men så kan man grine, fordi man er i samme båd, siger Susanne Thiilborg.

Morgensang indført

Faktisk var afdelingens oplevelse så stor en succes, at den nye afdeling, som hun i dag sidder i spidsen for, sammen med to andre afdelinger vil indføre morgensang.

Én gang om ugen skal de knap 50 ansatte fra tre forskellige afdelinger samles for at danne kor i en times tid, akkompagneret og instrueret af en sanglærer.

- Man kan både gemme sig lidt i et kor, men man kan også stå frem og synge solo. Pludselig er der nogle, der kan noget. Så får man øget respekt for dem, siger Susanne Thiilborg.

Selv om der skulle vise sig at være sangtalenter gemt i staben, behøver det hverken at være smukt eller korrekt, når de ansatte giver sig i kast med musikken. Det fortæller sanglærer Gitte Degn Kalstrup, der er konservatorieuddannet sanger og sangterapeut, og som holder sang- og teambuildingkurser i både små og store virksomheder. I stedet gælder det om at være sammen på en anden måde end normalt og om at skabe glæde.

På længere sigt vil det gøre de ansatte bedre til at kommunikere både internt i virksomheden og med andre ud af huset.

Giver mere mod- Hvis man gør det over et stykke tid, vil man kunne se en forandring, for så opløses de roller, vi normalt har på arbejdspladsen. Den feedback, jeg får fra ansatte, handler om, at de pludselig tør sige en masse, fordi de har grint sammen. Stillingsniveauer bliver tilsidesat, fordi chefer og receptionister er med på lige fod, siger Gitte Degn Kalstrup.

Trods sin generthed ved at synge foran andre har laborant i Lundbeck Helle Vinding Frederiksen en forventning om, at hun vil få stivet sine kommunikationsevner af, når først hun tager hul på morgensangen om få dage.

- Måske bliver jeg bedre til at sige noget i et forum uden at være nervøs for, at jeg siger noget forkert, siger hun.

I Lundbeck er morgensangen ikke obligatorisk. For nogle er det nemlig for grænseoverskridende at synge foran andre.

- Der sker jo også ting i en travl hverdag, som betyder, at det ikke lige passer ind. Men de får at vide, at deltagelse sker med ledelsens opbakning, siger Susanne Thiilborg.

Læs også på erhvervsbladet.dk:Sådan får du de geniale ideer til at blomstre

Er dit firmanavn en fiasko?

Se tøjet der skader din karriere

Fem medarbejdere du skal holde dig fra