Smalltalk fører til big talk

Kan man tale sig til succes? Selvfølgelig, siger eksperterne. Og det er endda ganske vigtigt, hvis man vil til tops i erhvervslivet. Ofte er smalltalk udgangspunktet for big talk, hvor de store beslutninger træffes.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen
Smalltalkens anatomi
Men hvordan er så den gode smalltalk, der kan give karrieren et løft, eller medarbejderen indtryk af en leder, der udviser interesse for sine ansatte? Ifølge Garry Duncan er det kun et kodeord: Kort.

“Smalltalk skal kun holdes kort, kort, kort, og ens præsentation skal kunne holdes på 20 til 30 sekunder. Ellers mister dem, man snakker til, opmærksomheden. Generelt skal en god smalltalkpræsentation efterlade folk med en viden om, hvad man er god til, og så skal de tænke ‘wauw, hvordan mon de gør det?” siger Garry Duncan.

Kommunikationsrådgiver Simone Lemming Andersen, der ud over at holde foredrag og kurser i smalltalk også har skrevet en bog om fænomenet, mener, at der er mange erhvervsfolk, der ikke bryder sig om at smalltalke. De oplever smalltalk som naivt og spild af tid og kan derfor ikke se formålet med denne disciplin. Men at kunne smalltalke er et praktisk værktøj for den respekterede og effektive networker.

“Det er vigtigt, at man forbereder sig, inden man tager til reception eller på kursus og seminar. Man skal tænke over, hvem der kommer og have et par smalltalkspørgsmål parat. Desuden skal man fremtræde i den bedste udgave af sig selv og være tilgængelig i sit kropssprog. Og så er det en god idé at sætte sig selv nogle mål, f.eks. at man skal kontakte tre mennesker, man ikke har snakket med tidligere. Når man sætter sig selv mål, går der ofte sport i det, og så kan man ikke stoppe. Det handler simpelthen om at gøre smalltalk og det at være en behagelig kontaktskaber til en værdsat arbejdsdisciplin på arbejdspladsen,” siger Simone Lemming Andersen.