Smalltalk fører til big talk

Kan man tale sig til succes? Selvfølgelig, siger eksperterne. Og det er endda ganske vigtigt, hvis man vil til tops i erhvervslivet. Ofte er smalltalk udgangspunktet for big talk, hvor de store beslutninger træffes.

Foto: Colourbox
Der er helt stille. Enkelte går rundt og kigger på faciliteterne på Teknologisk Institut i Taastrup, mens andre forsyner sig med sandwich og sodavand. Kun enkelte høflighedsfraser om oplukkeren, hvilke tebreve der er, og indholdet i de enkelte sandwiches bliver udvekslet. Men om lidt skal de bryde tavsheden. Om lidt skal de gøre det, de burde gøre. De skal smalltalke. De næste fem timer har 10 kursister sat sig for at blive bedre til at smalltalke. Det skal kommunikationsrådgiver, Birgitte Sally, direktør i Sally Kommunikation, hjælpe dem med.

Smalltalk er nemlig en overset faktor i spillet om at skaffe de rigtige forbindelser i erhvervslivet – og i det hele taget at gøre sig interessant i sociale sammenhænge. Hvem kender eksempelvis ikke til at stå i et hjørne til en reception uden at have nogen at tale med? Eller den akavede samtale i kantinen med kollegaen eller medarbejderen?

Det vælger et stadigt stigende antal erhvervsfolk at gøre noget ved. De melder sig derfor til kurser i smalltalk, som blandt andre Birgitte Sally står for.

Ved arrangementet hos Teknologisk Institut er marketingdirektøren, sælgeren og kontorassistenten repræsenteret. Alle har de brug for at blive bedre til hurtigt at få opbygget en social relation til deres kunder, kolleger og chefer.

“Det giver ganske enkelt en bedre kontakt mellem mennesker, at man er tunet ind på hinanden gennem en uforpligtende samtale om et banalt emne,” siger Birgitte Sally.

Og at netop de sociale kompetencer og relationer bliver vigtigere og vigtigere, bekræfter Anders Drejer, professor ved Handelshøjskolen i Århus og ph.d. i kompetenceudvikling. Ifølge ham er vidensamfundet årsagen til, at sociale relationer har fået en langt mere fremtræden plads på arbejdsmarkedet.

“I dag er det mennesker, der er væsentlige. Man kan ikke længere leve højt på at være specialist. Nu skal der deles viden mellem mennesker, og det kræver, at man er god til at skabe relationer på arbejdspladsen, hvis man vil overleve og måske stige i graderne,” siger Anders Drejer.

Især i udlandet har man allerede forstået vigtigheden af smalltalk.

“Det, man kalder ‘Word of Mouth’ i USA, er den vigtigste og mest kraftfulde måde at skaffe sig nye kunder på, og det bliver mere og mere vigtigt, uanset om den enkelte lærer at forholde sig til det eller ej. Grunden til, at det er så vigtigt, er, at verden og brancherne bliver mere specialiserede, og derfor kan det være svært for udeforstående at forstå, hvad andre kan tilbyde, hvis de er dårlige til at formulere det,” siger Garry Duncan, anerkendt amerikansk underviser i smalltalk og direktør i Leadership Connections.