Smalltalk fører til big talk

Kan man tale sig til succes? Selvfølgelig, siger eksperterne. Og det er endda ganske vigtigt, hvis man vil til tops i erhvervslivet. Ofte er smalltalk udgangspunktet for big talk, hvor de store beslutninger træffes.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen
Nervøsiteten
Før smalltalk kan føre til big talk, er det dog nødvendigt at tage tyren ved hornene og komme ud over rampen. Og her er det, at de fleste stejler, mener Birgitte Sally. Fordi smalltalk er så fremmed for danskerne, er vi også meget nervøse, når vi endelig giver os i kast med det.

“Når vi er nervøse, kan vi nemt komme til at gå i selvsving og fokusere på det, der er vanskeligt. Pludselig tror vi, at alle kigger på os, og så bliver vi endnu mere nervøse over den opmærksomhed. Vi bliver simpelthen overmandet af irrationelle følelser, og det ødelægger vores chancer for at få etableret en god kontakt, der kan føre til en givende samtale for begge parter,” siger Birgitte Sally.

Ifølge Birgitte Sally er det i virkeligheden meget nemt at smalltalke i private sammenhænge, fordi man har en fælles referenceramme. Det samme gælder på arbejdspladsen, hvor man altid kan tale om arbejdet. Men når de to sfærer krydses, opstår problemet.

“Så længe vi bare er interesseret i hinandens faglighed, er der som regel ingen problemer. Der er tilpas personlig afstand. Folk bliver nervøse, når de skal give udtryk for personlige holdninger. Her er risikoen for at blive afvist størst, men muligheden for opbygning af en nærværende kontakt er også størst,” siger Birgitte Sally.

Teknologisk Institut ligger gemt i vintermørket. Kun gadelygterne, der oplyser parkeringspladsen, og nogle få endnu tændte lamper på enkelte kontorer lyser op. Ud fra glasdørene kommer en håndfuld mennesker. To kvinder stopper op. De snakker.

“Ja, du skal bare den vej, så kommer du op til bussen.”

“Tak, det prøver jeg. Hvad synes du om i dag?”

“Jeg synes, det har været godt. Jeg har lært noget. Hvad med dig?”

Og sådan fortsætter det nogle minutter, inden den ene kvinde sætter sig ind i sin bil, og den anden kvinde går videre mod busstoppestedet. De har smalltalket og skabt en relation med hinanden. De behøver ikke mødes igen, men de har i hvert etableret muligheden for, at de kan gøre det, hvis de vil. Det er smalltalkens væsen.