Småjob er for dyre for de arbejdsløse

Stramme dagpenge-regler gør det svært for langtidsledige at arbejde i få dage, advarer fagbevægelsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Reglerne for at få dagpenge på deltid forhindrer arbejdsløse i at tage småjob i to-tre dage, advarer fagbevægelsen. Det skriver Politiken.

For eksempel kunne det gælde job i fiskeriet, hvor der kun er fanget fisk til tre dages arbejde på fiskefabrikken, som det ikke kan betale sig at tage, siger LO-sekretær Ejner Holst til Politiken:

- På samme måde kan ledige blive økonomisk straffet for at tage job som juleassistance i butikkerne, hvor der kan være travlhed på bestemte dage, eller på cafeer og restauranter, hvor der også kan være dage med stort rykind, siger han.

En arbejdsløs får cirka 4.000 kroner i dagpenge om ugen. Hvis personen kan få to dages arbejde til for eksempel 2.000 kroner, vil vedkommende samtidig miste 2.000 kroner af sine dagpenge, hvis det er umuligt at få supplerende dagpenge.

Næsten 11.000 arbejdsløse medlemmer i 3F har fået brev om, at de har mindre end et halvt års dagpenge tilbage, når dagpengeperioden fra nytår bliver halveret fra fire til to år. Mere end 3.000 af dem har brugt eller snart brugt deres ret til at få supplerende dagpenge.

- Når retten til supplerende dagpenge er brugt, kan det simpelthen ikke betale sig for ledige at tage småjob. De mister ofte mere i dagpenge, end de kan tjene, siger forretningsordfører Morten Kaspersen i 3Fs a-kasse, som også er formand i a-kassernes brancheorganisation AK-Samvirke, til Politiken.

Reglerne for supplerende dagpenge blev strammet i 2008. Indtil da var det muligt at få supplerende dagpenge i 52 uger inden for en 70-ugers-periode, men efter stramningen må man nøjes med supplerende dagpenge i 30 uger inden for en 104-ugers-periode.

Beskæftigelsesministeriet vurderer, at mellem 9.000 og 16.000 falder ud af dagpengesystemet til næste år.

Fagbevægelsen håber på, at reglerne for supplerende dagpenge bliver ændret med finansloven for 2013, men arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S) siger til Politiken:

- Der står ikke noget om supplerende dagpenge i regeringsgrundlaget.