Småbanker: Størst risiko ved mellemstore banker

Direktøren for Lokale Pengeinstitutter, Jan Kondrup, afviser, at mindre banker kommer under særligt pres de kommende år. En del mellemstore banker kan derimod få det svært, lyder meldingen.

Amagerbanken, der krakkede i februar i år, er en af de mellemstore banker, der er blevet tvunget i knæ efter voldsomme nedskrivninger på risikable udlån. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Drop nu den tilbagevendende snak om, at mindre banker er under særligt pres. Sådan lyder den indtrængende opfordring kommer fra direktøren for Lokale Pengeinstitutter, Jan Kondrup, der er træt af diskussionen om mindre bankers udfordringer.

”De mange folk, der taler om de hårde tider for små banker, bør se på top ti over største banker i slutningen af 2007. Her er fire af bankerne forsvundet i dag,” siger Jan Kondrup og henviser til Roskilde Bank, Forstædernes Bank, Fionia Bank og Amagerbanken, der alle er krakket eller opkøbt.

Jan Kondrups udmelding kommer, efter at analytikere, corporate finance-folk og fire fremtrædende bankdirektører i Berlingske Nyhedsmagasin vurderer, at massevis af småbanker bliver tvunget til at opgive selvstændigheden mod deres vilje de kommende år.

Topcheferne i Jyske Bank, Spar Nord og Arbejdernes Landsbank spår, at der om fem år blot vil være 70 danske banker mod 115 i dag. Det er en vurdering, som både analytikere og corporate finance-folk kalder realistisk. Sydbanks topchef, Karen Frøsig, ønsker ikke at sætte tal på, men er enig i, at massevis af mindre banker vil forsvinde mod deres vilje.

Problemer hos de mellemstore

Jan Kondrup mener dog, at er en tendens til at overdrive de mindre bankers problemer, mens man overser udfordringerne i de mellemstore banker.

”Det er tit i mellemsegmentet, at risikoen er størst. Når man vil det samme som de største og samtidig ønsker at være lokal, kan problemerne hurtigt vokse sig store,” siger han.

Mange analytikere og branchekendere peger dog på tre hovedårsager til, at mange små banker kommer under særligt pres de kommende år:

For det første skaber den lave økonomiske vækst behov for effektiviseringer. For det andet er udfordringerne omkring finansiering – også kaldet funding - typisk større for små banker end for store banker. Og for det tredje skaber løbende ny regulering et stigende behov for en stor stabsfunktion i bankerne.

Grove beskyldninger

En række corporate finance-folk vurderer over for Berlingske Nyhedsmagasin, at mange småbankers manglende lyst til fusioner alene skyldes, at bankledelserne ønsker at fastholde deres lukrative positioner i lokalsamfundet. Det kalder Jan Kondrup for grove og urimelige beskyldninger.

”For det første synes jeg, at de bør stå frem med navns nævnelse. Derudover vil jeg minde om, at de folk har en interesse i konsolideringen. Men hvis man har de mest tilfredse kunder og kan drive en god forretning, hvorfor så slå sig sammen,” spørger han.

Gør det indtryk, at både analytikere, corporate finance-folk og Finanstilsynet og Statens Skraldespandsselskab, Finansiel Stabilitet, vurderer, at udviklingen presser de mindre banker, og at der er et stort behov for konsolidering?

”Nu skal vi jo huske, at analytikerne typisk kommer fra de store banker. Så det er måske knap så overraskende, at de vurderer, at mindre banker får det svært. Men mange klarer sig godt, og der er ingen studier, der har påvist, at der er stordriftsfordele ved at drive pengeinstitut.”

Finansiering kan være problematisk

Jan Kondrup erkender, at ”en mindre kreds af små banker har fundingudfordringer.”

”De store banker kan have adgang til bredere likviditetsmarkeder, men deres likviditetsudfordringer kan være lige så store som de små bankers. Det afhænger bl.a. af, hvor meget likviditet man skal skaffe. Samtidig vil de mindre banker henvende sig mere til hjemmemarkederne, mens de store i højere grad vil søge kapital i udlandet,” siger han.

Kondrup afviser ligeledes argumentet om, at ny regulering især vil presse mindre banker og være med til at tvinge dem til fusioner.

”Argumentet i forhold til regulering har vi hørt på i 20 år. Vi samarbejder omkring håndteringen af det, og i Lokale Pengeinstitutter støtter vi med en lang række funktioner. Endelig skal vi huske, at der ikke er samme regulering af de små banker som de store banker,” siger han.

Selvom Jan Kondrup er uenig med analytikerkorpset og de mellemstore banker, er han dog enig i, at antallet af banker vil falde.

”Det, der har indflydelse på konsolideringen, er, om det er muligt at drive en god forretning eller ej. Fusioner kan være en fordel for nogle små banker i bestemte geografiske områder med et svindende forretningsgrundlag. Men for mange mindre banker er det ikke nødvendigt,” siger han.

Læs alt om fremtidens danske banksektor og de mindre bankers udfordringer i Berlingske Nyhedsmagasin.