Små tricks kan være med til at tackle trivselsproblemer

Ingen har gavn af mistrivsel på en arbejdsplads. Ofte kan man gøre noget ved problemerne, forklarer ledelseskonsulenten Mette Dam, som var med til at sænke fraværsprocenten på sin arbejdsplads.

Mette Dam er ledelseskonsulent i Rebild Kommune, hvor hun arbejder på blandt andet at optimere medarbejdernes arbejdsglæde. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Dårlig trivsel på en arbejdsplads kan være forankret i mange forskellige årsager. Det skyldes ikke bare, at arbejdspladser og afdelinger er forskellige – det skyldes også den menneskelige mangfoldighed.

Hvis man vil gøre noget ved mistrivsel, kan det derfor godt betale sig at zoome ind på mindre enheder og prøve at forstå, hvilke elementer der er med til at skabe problemerne. Sådan lyder det fra Mette Dam, der er ledelseskonsulent i Rebild Kommune, og som har til opgave blandt andet at løse trivselsproblemer blandt kommunens ansatte.

Hun har arbejdet for kommunen i to år og har i perioden været med til at sænke sygeprocenten fra seks til to procent blandt en del af kommunens sosu-assistenter. Hun peger på, at der kan være mange håndtag at skrue på i sådan en proces. Små tricks kan gøre store forskelle, men det hele handler i høj grad om, at man er nødt til at dykke ned i den enkelte afdelings problemer.

»Medarbejdergrupper kan være meget forskellige. Du kan for eksempel diskutere relationelle kommunikationskompetencer med lærere – og den vil de være med på, fordi de er vant til pædagogisk praksis og sprog. Men du kan ikke bruge samme sprog på et plejehjem. Den slags begreber siger ikke nødvendigvis sosu-assistenten noget,« siger hun og tilføjer:

»Det nytter ikke noget at tro, at man kan fikse det hele ovenfra med samme budskab til alle. Man bliver nødt til at kommunikere målrettet med de enkelte faggrupper og individer.«

Støjen blev fjernet

Mistrivsel og sygefravær kan skyldes en række ting, som kan kategoriseres og derefter adresseres. Der kan være overordnede mønstre, som kan modvirkes fra toppen af – for eksempel ved bevidst at sætte ressourcer af til at højne arbejdslysten.

Det ændrer dog ikke ved, at det kan være ganske små ting, som ender med at skabe for eksempel dårlig stemning på en afdeling. Detaljer, der ikke kan ses fra topledelsens niveau. Det har hun selv oplevet.

»Et af mine eksempler er en nyuddannet sosu-assistent, som brændte for det arbejde, hun lige havde fået. Hver morgen begyndte hendes dag med en e-mail fra en overordnet, der fortalte, hvem der var fraværende i dag. Det drænede hende simpelthen for energi. De små ting kan gøre stor forskel for den enkelte,« siger hun.

Redskaber til rådighed

Mette Dams arbejdsgiver har bevidst valgt at sætte ressourcer af til at bedre arbejdspladsens medarbejdertrivsel, selv om kommunen ligger hæderligt i sammenligninger mellem de danske kommuners sygefravær. Rebild ligger nummer 19 ud af landets 98 kommuner.

Den holdning, mener hun, er udtryk for en seriøs og ansvarlig tilgang til udfordringerne med medarbejdertrivsel. Mette Dam mener heller ikke, der findes gode undskyldninger for at lade være. I dag er der reelt stor indsigt i årsagerne til medarbejdertrivsel og -mistrivsel. Der er masser af redskaber til rådighed.

»Overordnet handler det om at sortere støj fra. Der er mange meninger og mavefornemmelser, når det kommer til trivsel, men de kan være gode at sortere fra. For vi har i dag stor viden om de ting, der påvirker vores arbejdslyst. Hvis man sætter ressourcerne af til det, kan man sætte ind, der hvor akilleshælen er,« siger hun.