Skype-stifter milliardær – igen

It-milliardær. Han har ændret vores syn på internettet. To gange. Nu har den digitale frontløber og forretningsmand Janus Friis også tjent milliarder på at sælge telefontjenesten Skype for anden gang.

Han begyndte sin karriere som telefonsupporter hos Cybercity, og han gik ud af skolen efter 10. klasse. Nu er Janus Friis blevet milliardær på at sælge IP-telefonitjenesten Skype – for anden gang. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få danskere har tjent så mange penge som IT-iværksætteren Janus Friis. Og endnu færre har gjort det på at sælge den samme forretning to gange. Men den er god nok.

Microsoft køber IP-telefonitjenesten Skype for 8,5 milliarder dollar, og 34-årige Janus Friis ejer aktier, der indbringer ham op mod tre milliarder danske kroner på salget.

Alligevel er han tavs.

»Janus siger ikke noget lige nu. Måske i næste uge,« lyder det fra hans kommunika­tionsmand Morten Lintrup.

Men det er tvivlsomt, om han selv tror på det. For sidste gang Janus Friis gav interview til et dansk medie er flere år siden – nærmere bestemt 2007.

Løbende bidrager Janus Friis selv til mystikken omkring sin personlighed ved sjældent at møde op til pressemøder og konferencer, men sende den flamboyante partner Niklas Zennström i stedet. På trods af succes med at skabe opmærksomhed omkring sine virksomheder, beskrives Janus Friis af mange som sky.

Der har tidligere været forlydender om, at han var kæreste med den seks år ældre Christina Knudsen. Hun er datter af Kiki Tholstrup, der er gift med skuespilleren Roger Moore – som dermed blev Janus Friis’ »papsvigerfar«.

Når man spørger til hans civilstatus i dag, lyder svaret »ingen kommentarer«.

»Han skærer ind til benet«

Alligevel har journalisten og forfatteren Peder Bjerge en lidt anden opfattelse af manden. Han har interviewet Janus Friis flere gange og skrevet bogen »Milliardær på Skype«.

»Under et møde kan han virke fraværende for pludselig at være på og skære ind til kernen af en problemstilling. Han har en evne til at feje alt uvæsentligt til side. Samtidig kan han virke en smule utålmodig, hvis folk ikke fanger hans pointe første gang,« siger han.

Samme Peder Bjerge er ikke enig i den gængse opfattelse af forholdet mellem de to skandinaviske partnere.

»Jeg vil sætte spørgsmålstegn ved, om det virkelig er sådan, at Janus Friis er nørden og Niklas Zennström forretningsmanden. Og det har de også selv gjort ved flere lejligheder. Som jeg forstår deres partnerskab, fungerer de bare ekstremt godt, når de kaster ideer op på et whiteboard,« siger Peder Bjerge.

Omtumlet ungdom

Når vi skruer tiden tilbage til midten af firserne, lå det langt fra i kortene, at Janus Friis skulle blive en af de mest succesfulde danske iværksættere. Som en skeløjet og genert dreng voksede han op nord for København sammen med sin mor, der var bibliotekar.

De flyttede en del rundt, og han skiftede skole ofte. Det faglige var nemt for ham, det sociale sværere. Han havde det ikke nemt med autoriteter og endte på Gentofte Ungdomspension – indtil han blev smidt ud derfra.

Janus Friis’ første job i internetbranchen var i Klaus Riskær Pedersens Cybercity, og vendepunktet kom efter en fyringsrunde i selskabet. Her søgte den unge Friis job hos Tele2 og blev ansat af den ti år ældre svensker Niklas Zennström.

To år senere blev de partnere og sammen udviklede de kernen til den succes, der senere har vendt op og ned på den måde, vi bruger internettet. Først med fildeling – siden med gratis telefonsamtaler til flere hundrede millioner mennesker verden over.

Retssager og milliardindtægter

De to skandinavers første projekt var fildelingsteknologien Kazaa, som bygger på peer-to-peer teknologi.

Samme teknologi udgør den grundlæggende kerne i telefontjenesten Skype og den mindre succesfulde videotjeneste Joost.

Kazaa blev brugt til omfattende ulovlig deling af musik, og tjenesten skaffede makkerparret Friis og Zennström et utal af sagsanlæg på halsen fra en dødsensræd pladebranche.

Til sidst lå de to uortodokse IT-opfindere i en så kraftig juridisk benlås, at de i 2002 gav op og solgte Kazaa.

Siden satsede de på at udvikle Skype, og det bringer os frem til 2005, hvor Friis og Zennström første gang blev milliardærer på at sælge IP-telefonitjenesten til eBay. Siden fik de en del af forretningen tilbage efter en strid, og nu er Skype solgt igen. Køberen hedder Microsoft, og prisen er mere end dobbelt så høj.

Sideløbende udvikler de to stiftere stadig nye selskaber med udgangspunkt i den teknologi, der startede hele eventyret.