Skattegevinst venter millioner af danskere: Se om du skal have penge tilbage i skat - smugkig allerede i weekenden

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange glemmer at tjekke årsopgørelsen og snyder sig selv for skattegevinst.

En grå mandag i marts kan pludselig blive en hel del sjovere for rigtig mange danskere.

4,4 millioner borgere kan fra mandag den 14. marts tjekke deres årsopgørelse i TastSelv via skat.dk, og størstedelen kan se frem til at få overskydende skat tilbagebetalt.

Sidste år fik 3,4 millioner danskere penge tilbage i skat, og det samlede beløb var omkring 17 milliarder kroner. Det svarer i gennemsnit til 5.000 kr. per borger.

Hvis du er blandt de ’heldige’, bliver pengene sat ind på din NemKonto den 12. april.

LOG IND PÅ B PLUS og læs meget mere om hvordan tu tjekker din årsopgørelse og får penge tilbage i skat.  Vi gennemgår 10 punkter du som minimum bør tjekke og giver dig et godt råd til, hvor du kan finde hjælp på skats hjemmeside.

Det får du:

  • Artikel: Skattegevinst venter millioner af danskere
  • Guide: 10 ting du skal tjekke på din årsopgørelse
  • Fakta: Fradragsvejleder
  • Fakta: Årsopgørelsen 2015
  • Woxpop: Hvor god er du til at tjekke din årsopgørelse?

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra B PLUS her.


Mange glemmer at tjekke årsopgørelsen og snyder sig selv for skattegevinst.

En grå mandag i marts kan pludselig blive en hel del sjovere for rigtig mange danskere.

4,4 millioner borgere kan fra mandag den 14. marts tjekke deres årsopgørelse i TastSelv via skat.dk, og størstedelen kan se frem til at få overskydende skat tilbagebetalt.

Sidste år fik 3,4 millioner danskere penge tilbage i skat, og det samlede beløb var omkring 17 milliarder kroner. Det svarer i gennemsnit til 5.000 kr. per borger.

Hvis du er blandt de ’heldige’, bliver pengene sat ind på din NemKonto den 12. april.

»Vores erfaring viser, at omkring to tredjedele får penge tilbage, mens en tredjedel skal betale restskat,« siger kontorchef i Skat Jørgen Wissing Jensen.

Hver femte skal rette

Langt de fleste indberetninger sker automatisk, men Jørgen Wissing Jensen understreger, at det stadig er vigtigt at kontrollere, om tallene er korrekte og foretage eventuelle ændringer og tilføjelser. Det gælder f.eks. befordringsfradrag, håndværkerfradrag og børnebidrag.

»Selv om 80 procent af danskerne ikke har tilføjelser eller rettelser til årsopgørelsen, er der stadig 20 procent, der skal foretage ændringer. Så det er en rigtig god idé at løbe det igennem,« siger han.

Som noget nyt er den såkaldte deleøkonomi vokset markant i løbet af de seneste år, og det kan betyde, at nogle danskere skal indberette indtægter fra eksempelvis privat udlejning, tilføjer han.

Snyd ikke dig selv

Alt for mange danskere haster igennem systemet og snyder dermed sig selv for potentielt tusindvis af kroner, fastslår skatteekspert i Deloitte Doris Erlandsen.

»Slået sammen kan de mange fradrag have en stor indflydelse på det endelige resultat. Der er derfor god økonomi i at sætte et par timer af til at tjekke, om alt nu også er, som det skal være,« siger Doris Erlandsen.

Der er dog også en gruppe danskere, der får en sur besked fra Skat på mandag: at de skal betale restskat. Sidste år drejede det sig om ca. en million danskere.

»Hvis man skal betale restskat, kan man i TastSelv få klaret betalingen med det samme med dankort. Jo tidligere man betaler, des billigere slipper man i rente,« siger Jørgen Wissing Jensen.

Overskydende skat over 100.000 kr. bliver også sat ind på borgernes Nemkonto, men det tager lidt længere tid. Har man selv eller ægtefællen gæld til det offentlige, vil den overskydende skat blive brugt til at betale af på gælden.Fristen for at oplyse ændringer eller tilføjelser til årsopgørelsen er 1. maj.

GUIDE: 10 TING DU SKAL TJEKKE PÅ DIN ÅRSOPGØRELSE

Du bør som udgangspunkt kontrollere alle oplysninger på din årsopgørelse, men det er især vigtigt, at du er opmærksom på forhold, der ikke automatisk bliver indberettet til Skat. Her er 10 ting, du som minimum bør tjekke

1 Håndværkerfradrag

Du kan for 2015 få håndværkerfradrag på op til 15.000 kr., inkl. moms for arbejdsløn til service og vedligeholdelse på din bopæl. Fradraget er for alle medlemmer i husstanden, der er fyldt 18 år senest 31. december 2015.For helårsboliger er det et krav, at du bor i boligen, mens arbejdet bliver udført. For fritidsboliger kan fradraget kun anvendes af ejeren og ejerens ægtefælle. Du skal have betalt for arbejdet senest 29. februar 2016 for at få fradrag i 2015.

2 Befordringsfradrag

Du er berettiget til befordringsfradrag, hvis afstanden fra din bopæl til dit arbejde er mere end 12 km, uanset om du cykler eller kører i bus, bil eller tog.

Hvis befordringsfradraget er sat på automatisk, så tjek, at strækning og antallet af dage er korrekt. Hvis ikke feltet er udfyldt, skal du selv angive det. Får du transporten betalt af din arbejdsgiver – f.eks. ved pendlerkort, fri bil eller varebil – skal du sørge for, at der ikke står et befordringsfradrag på din årsopgørelse, da du ellers kan risikere, at fradraget bliver beskattet som personlig indkomst.

3 Underholdsbidrag og børnebidrag

Du har ret til fradrag for børnebidrag, indtil dit barn er fyldt 18 år, hvis du er blevet separeret, skilt, eller jeres samliv er ophævet. Du har også ret til fradrag for børnebidrag til børn, du har fået uden for ægteskab, såfremt barnet ikke bor hos dig.

Herudover er der fradrag, hvis du betaler ægtefællebidrag. Hvis du omvendt modtager ægtefællebidrag, skal du betale skat af beløbet.

4 Rejsefradrag

Hvis du har været på en rejse af 24 timers varighed med overnatning i forbindelse med dit job, har du ret til at få fradrag for dine udgifter, enten de faktiske udgifter eller med en standardsats, dog maksimalt 25.900 kr. i 2015. Husk at der ikke længere er nogen bundgrænse.

Er udgifterne allerede dækket af din arbejdsgiver, kan du stadig få fradrag for småfornødenheder. Her er fradraget 117,75 kr. pr. døgn.

5 Fradrag for velgørenhed

Du er berettiget til fradrag for gaver til velgørende foreninger og organisationer, der er godkendt af Skat. Du kan få fradrag for maksimalt 15.000 kr. i 2015, og der er ikke længere nogen bundgrænse.

For at få fradrag skal foreningen dog forinden have indberettet beløbet til Skat. Hvis du har givet foreningen dit cpr-nr., bør det ske automatisk, men det er altid godt selv at tjekke.

6 Ejendomsværdiskat

Ejendomsværdiskat er som udgangspunkt allerede udfyldt på årsopgørelsen. Ejer du flere boliger, eller er du flyttet i løbet af året, bør du dog tjekke, at du kun betaler skat for den bolig, du bor i – og i den periode du bor i den.

7 Køb og salg af værdipapirer

Køb og salg af danske værdipapirer bliver som udgangspunkt indberettet af bankerne til Skat. Dog bør du altid kontrollere, at handlerne er registreret korrekt, da der kan være fejl i anskaffelsessummerne.

8 Udenlandske ejendomme, bankkonti og investeringer

Skat har ikke oplysninger om udenlandske bankkonti og udenlandske investeringer, og derfor skal du selv oplyse om disse.

Herudover skal du huske at udarbejde en blanket ’K’ det første år, du har en udenlandsk bankkonto – samt en blanket ’V’ for udenlandske investeringer. Det er vigtigt at fortælle Skat om alle dine udenlandske investeringer, da det er en del af din selvangivelsespligt.

Skat får heller ikke automatisk oplysninger, hvis du har købt en udenlandsk ejendom. Du skal derfor selv indberette et eventuelt køb.

9 Løn, pension og renter

Løn, pension og renter bliver som hovedregel automatisk udfyldt på årsopgørelsen. Dog kan det alligevel betale sig at tjekke, om alting stemmer, eller om der er behov for rettelser. Husk også at selvangive renter af eventuel privat gæld, da de ikke automatisk indberettes til Skat.

10 Selvstændig virksomhed og udlejningsejendom

Hvis du driver en selvstændig virksomhed eller har lejet din bolig ud, skal du selv oplyse Skat om det skattemæssige overskud eller underskud. Har du haft overskud, vil det typisk medføre, at du skal beskattes. Har du derimod haft underskud, kan det fratrækkes i din øvrige personlige indkomst, såfremt der ikke er tale om en hobbyvirksomhed.

Kilde: Deloitte

WOXPOP: HVOR GOD ER DU TIL AT TJEKKE DIN ÅRSOPGØRELSE?

Anton Basse, 18 år, studerende

»På en skala fra ét til 10? Så vil jeg nok sige fem. Og det betyder, at det er ikke noget, jeg går særlig meget op i, men noget man jo er nødt til at kigge på. Jeg kigger primært på den for at tjekke, at jeg ikke skylder penge, og i år er jeg særlig spændt på opgørelsen, for jeg begyndte pludselig at tjene mange penge i efteråret.«

​Carl Jones, 53 år, restauratør

»Jeg har ret godt styr på det, for jeg følger med, og så retter jeg den til, når jeg skal. Så der plejer ikke at vise sig nogen ubehagelige overraskelser. Jeg synes ikke, at der er noget, der er svært, når jeg tjekker den, for jeg ved, hvad man skal kigge efter, og jeg gør det også for min kæreste.«

​Amalie Thønning Funch, 25 år, studerende

»Jeg tror, jeg tjekker den fire gange om året. Jeg ved ikke, om det er for meget eller for lidt. Men jeg holder løbende øje og retter til, hvis der er ændringer i mine lønforhold. Så opgørelsen burde være ret sikker, men man kan jo både blive ubehageligt og glædeligt overrasket. Èn gang fik jeg en rigtig grim overraskelse, men ellers plejer jeg at blive positivt overrasket eller slipper med, at opgørelsen går i nul.«

Woxpop tekst: Diana Mammen