Skal en leder altid sige ja til at være reference?

Ville du som leder være reference for nogen, du egentlig ikke kan stå inde for at anbefale til et job? Deltag i Ugens Dilemma.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Brasen

Marie er vicedirektør i en større organisation, hvor hun har personaleansvar for omkring 30 medarbejdere. Marie befinder sig godt i lederrollen, og hun sætter stor pris på den del af sit arbejde, der har med udvikling af medarbejdere at gøre.

Men naturligvis har der gennem årene været ansættelser, som har været mindre vellykkede. Nu har Marie fået en mail fra en af sine tidligere medarbejdere, Kim, der spørger Marie, om han må benytte hende som reference i sin jobsøgning. Det vil der normalt ikke være noget problem i, men med Kim er sagen en lidt anden.

Marie synes ikke, hun kan forsvare at anbefale Kim til en potentiel ny arbejdsgiver. Kim havde svært ved at opfylde målene i sin jobbeskrivelse, og Marie tænker tilbage på ham som umotiveret og svær at få til at performe. Hun kan godt finde nogle positive ting at sige om ham, men hendes overordnede indtryk er, at Kim er en medarbejder, hun ikke kan stå inde for at anbefale.