Skal ansvarlige virksomheder have en gulerod?

Skal en virksomhed, der opfører sig social ansvarligt, have lettere vej til kommunale opgaver? Spørgsmålet deler vandene, viser en ny undersøgelse. Hvad mener du?

Socialminister Karen Hækkerup og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen præsenterede tidligere i år en reform af førtidspension og flexjob, men staten halter efter kommunerne, når det kommer til forfordeling af socialt ansvarlige virksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Byggeri vil gerne have indført en smiley-ordning, der skal gavne de virksomheder, der åbner dørene for praktikanter eller udsatte grupper, men det er blot seneste forslag i en lang debat.

Spørgsmålet om social ansvarlighed har rumsteret i forretningsverden i flere år, uden er der er kommet nogen form for retningslinjer eller lovgivning, og det kan meget vel have rod i virksomhedernes forskellige holdninger til problemstillingen.

En ny undersøgelser fra Cabi - Center for aktiv beskæftigelsesindsats - mviser, at danske virksomheder ikke er enige om, hvorvidt en socialt ansvarlig virksomhed skal have kortere vej til de kommunale kontrakter.
 
33 pct. mener, det er urimeligt, at virksomheder, der laver plads til udsatte i deres dagligdag, skal have bedre muligheder for at få offentlige kontrakter, mens 36 pct. mener, det er helt fair. Den sidste tredjedel har ikke taget stilling.

Hos Cabi vil man gerne have, at kommunerne begynder at skele mere til de socialt ansvarlige selskaber, og man ser positivt på, at det kun er en tredjedel, der er skeptiske.

"Kommunerne og det øvrige offentlige Danmark køber ind for ca. 290 milliarder årligt hos landets virksomheder. Hvis der kobles sociale klausuler på bare en mindre del af det beløb, vil det virkelig kunne rykke noget. Og når det nu viser sig, at modviljen hos virksomhederne relativ lav, er der jo chance for, at de sociale klausuler bliver en del af en god, fælles løsning," siger Carsten Kjærgaard, seniorkonsulent fra Cabi.

På trods af den næsten lige deling af fortalere og modstandere, så er det stadig kun hver tiende virksomhed, der har prøvet at byde på en kontrakt, der havde indbygget sociale klausuler.

Mener du, at kommuner skal tilgodese virksomheder, fordi de tager et socialt ansvar? Og har du selv prøvet det i din virksomhed?