Sjusket CV diskvalificerer i stedet for at skabe overblik

Vibeke Skytte er direktør i interesse­organisationen Lederne Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Danmark
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For nylig læste jeg i forbindelse med ansættelsen af en ny medarbejder en række ansøgninger igennem, og der var rigtig mange gode, velformulerede ansøgninger med tilhørende CVer i bunken.

Men jeg må samtidig erkende, at jeg var lidt rystet over kvaliteten i et par af de CVer fra ansøgere, som blandt andet derfor ikke kom gennem nåleøjet. Nogle af CVerne var simpelthen fyldt med fejl og virkede så uprofessionelle, at de i stedet for at være et kronologisk og overskueligt supplement mere fremstod som et diskvalificerende og sjusket bilag til den motiverede ansøgning.

Derfor vil jeg gerne benytte lejligheden og spaltepladsen til at slå et slag for betydningen af et godt CV, idet det er min klare opfattelse, at jeg ikke er den eneste leder, der betragter CVet som mindst lige så vigtigt som den motiverede ansøgning, når jeg skal vurdere det modtagne jobsøgningsmateriale.

CVet har to grundlæggende funktioner: Dels at beskrive personens karriere historisk, dels at beskrive de erfaringer og kompetencer, som har relevans for det job, personen søger. Et godt CV er således både bagud- og fremadrettet.

Derudover er det vitalt, at det er letlæseligt og overskueligt med en klar struktur. Det må gerne være grafisk flot – især, hvis man søger en stilling, hvor grafiske færdigheder er en del af jobbet – og så skal det indeholde tydelige kontaktoplysninger. Sidstnævnte lyder måske banalt, men jeg har ikke desto mindre siddet med masser af CVer i hænderne, hvor jeg har måttet opgive at finde personens e-mailadresse og telefonnummer.

Jeg ved fra samtaler med andre ledere, at der er forskellige holdninger til, om der også skal være et resumé i starten af CVet. Personligt kan jeg godt lide det – især hvis resumeet opsummerer ansøgerens motivation for at søge den konkrete stilling. For det kan ikke siges tilstrækkelig mange gange, at jo mere konkret og målrettet stillingen, både ansøgning og CV er, desto bedre.

Og så er der det med fotoet! Søger man en stilling som bartender på Costa del Sol, kan det sikkert virke helt fint at garnere CVet med et feriebillede, hvor man sidder iført badetøj ved poolkanten med en drink i hånden. I stort set alle andre jobtyper, jeg kan komme i tanke om, vil et sådant foto være direkte diskvalificerende og tegne et billede af en uprofessionel ansøger. Et godt billede kan for eksempel være det, man også benytter på sin LinkedIn-profil. Har man ikke et professionelt foto, kræver det ikke alverden at få sin bedre halvdel eller en bekendt til at tage et foto op ad en hvid væg.

I stigende omfang ser man også videoer som bilag til ansøgninger eller som en indbygget del af CVet, og en video kan i forhold til nogle job give god mening. Her er det værd at huske, at videoen er så stærkt et medie, at den ofte vil blive set først, altså inden den ansættende part går i gang med at læse ansøgning og CV. Videoen bliver således førstehåndsindtrykket, og derfor er det ekstremt vigtigt, at videoen rent teknisk så vel som i sit indhold fremstår professionel.

Også her er et godt råd at alliere sig med assistance. Jeg har set mange meget uheldige videoer, som ligner ansøgerens første forsøg inden for mediet, og hvor – for nu at udtrykke det diplomatisk – videoen ikke udpræget har været et plus for mit samlede indtryk af ansøgeren.

Sidst, men bestemt ikke mindst, én af mine kæpheste: Sørg for at læse CVet grundigt igennem for stave- og slåfejl. Også her er der selvfølgelig forskel på, hvor stort et indtryk et par stavefejl gør, alt efter jobbets indhold. Men grundlæggende må jeg bare sige, at fejl, som kunne have været undgået ved en ekstra gennemlæsning eller ved at få hjælp fra en grammatisk stærk ven, i min bog bliver betragtet som et minus.

Vibeke Skytte er direktør i interesse­organisationen Lederne