Sir Bill går efter Grønlands sorte guld

Cairn Energy har scoret kassen på olieudvinding i Indien. Med gambleren Bill Gammell i spidsen går det fremadstormende olieselskab nu efter den store gevinst i Grønland.

Foto: ADNAN ABIDI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

AASIAAT: Den tidligere rugbystjerne og skotske olie-baron Bill Gammell har med indledningen af Cairn Energys prøveboringer i miljømæssigt sårbart grønlandsk farvand pådraget sig miljøbevægelsernes vrede.

Bill Gammell er fra sin rugbytid vant til at holde til mange knubs og til at sparke fra sig. Han er ven med to tidligere amerikanske præsidenter og en britisk premier-minister. I oliebranchen er koncernchefen kendt for at turde løbe en stor risiko. Strategien er at score den store gevinst på spil, ingen andre tør kaste sig ud i.

Læs også:
Grønlandsk gasfund er for lille til udvinding

Beundret vildkat

Den 57-årige Sir Bill Gammell, der i den skotske og engelske finansverden - og ikke mindst blandt kommentatorer i medierne - bliver fulgt med næsegrus beundring, var som ung mand med til at vinde fem mesterskaber for Skotland i rugby. Det lægger fundamentet for en status som stjerne.

Sport var blot begyndelsen til det utrolige eventyr for Gammell. Hvis det lykkes Cairn at finde store mængder af olie i Grønland, er det guld værd. At det kan lade sig gøre, har den Edinburgh-fødte herre vist i Rajasthan i det nordvestlige Indien.

Læs også: Cairn har fundet gas i Grønland

Olieselskabet, som Bill Gammell stiftede i 1980, blev børsnoteret i 1988. Siden da er børsværdien steget med 1.500 procent til 57,2 milliarder kroner, og Cairn har inden for det seneste år været en af højdespringerne på fondsbørsen i London.

Cairn betegnes i oliebranchen som en såkaldt vildkat. Udtrykket bruges om efterforskningsfirmaer, der hurtigt og effektivt rykker ind i et område med boreudstyr, hvor ingen andre selskaber tør være. Disse aggressive firmaer med korte beslutningsprocesser i ledelsen bliver rige på udvikling af felter i fjerne og svært fremkommelige regioner i verden, hvor verdens største olieselskaber har fundet tørre klipper. Det vil sige nul olie.

Kursen op med raketfart

Cairn købte i sin tid en række licenser til efterforskning af olie i Rajasthan af multinationale Royal Dutch Shell, der ikke troede en døjt på, at der kunne findes olie. Opdagelsen af store olie-reserver i de indiske felter har fået Cairns kurs og børsværdi til at stige med raketfart, og salget af licensen indbragte da også 42 milliarder kroner.

Læs også: Indiske milliarder i grønlandsk oliesatsning

Bill Gammell er ven med to af USAs tidligere præsidenter, George Bush Senior og George W. Bush, samt Storbritanniens tidligere premierminister Tony Blair.

Topchefen i Cairn er søn af James Gammell, som i 1950erne investerede i et lille oliefirma i Texas, Bush-Overby, ejet af den senere præsident, George Bush Senior.

I sin skoletid blev Bill Gammell gode venner med Tony Blair. Og George W. Bush - junior - var med til Gammels bryllyp i 1983.

Vrede miljøfolk

Det enorme havområde mellem Vestgrønland og Canada er et af verdens sidste uudnyttede olie- og naturgasområder. Hver dag flyder der isbjerge, der kommer ud af Grønlands gletsjere, forbi Cairns borerig og boreskib.

Læs også: Cairn - olieinvestorernes darling

Isbjerge, der har kurs mod boreanlæggene, må enten trækkes eller skubbes væk af selskabets store kraftige slæbebåde og særlige skibe til at håndtere isbjerge. Ifølge Business kilder har der i hvert fald én dag været så mange isbjerge omkring offshorefeltet, at samtlige Cairns supplybåde i det arktiske borefelt havde mere end nok at gøre med at flytte isbjerge.

Boringerne har fået vrede miljøfolk fra Verdensnaturfonden og Greenpeace til at advare mod risikoen for en katastrofe ved et olieudslip. Hvis et isbjerg tørner ind i boreriggen eller boreskibet, vil Cairn miste kontrollen over situationen, mener miljø-bevægelserne.

Cairn sælger nu en kontrollerende aktiepost i Cairns separat børsnoterede indiske forretning. Salget af aktierne til 50 milliarder kroner til den indiske metalkoncern Vedanta er klimaks i Sir Bill Gammells erhvervskarriere.

Alle de penge bliver naturligvis ikke brugt på det dristige grønlandske boreeventyr, men en håndfuld milliarder går der til satsningen.

Der er fundet naturgas, men ikke olie, i den første af fire planlagte grønlandske prøveboringer. Gasfundet er dog for lille til kommerciel udnyttelse. Verden venter nu på Bill Gammels næste smarte træk. Finder Cairn olie i Grønland, vil andre olieselskaber givet rykke ind for at være med i kapløbet om de arktiske ressourcer.

Farvandet ud for Grønland får dog ikke besøg af arbejdere fra det britiske olieselskab BP. Selskabet har droppet boreplanerne på grund af frygt for de politiske konsekvenser set i lyset af oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf.