Sexchikane fra chefen giver mænd flest sygedage

Mænd, der bliver udsat for sexchikane fra kolleger eller chefer, har større risiko for at blive langtidssygemeldte end kvinder, som har været udsat for det samme. Det viser en ny undersøgelse med over 14.000 deltagere.

En ny undersøgelse viser, at mænd har højere risiko for at blive langtidssygemeldt end kvinder i sager om sexchikane på jobbet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Schou Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ubehageligt - for både kvinder og mænd - at blive udsat for uønskede befamlinger eller sjofle kommentarer på jobbet. Der er dog forskel på, hvordan mænd og kvinder reagerer, hvis de bliver udsat for sexchikane, når de er på arbejde.

Med henvisning til en undersøgelse foretaget blandt mere end 14.000 beskæftigede skriver Magasinet Arbejdsmiljø, at mænd, der bliver udsat for uønskede tilnærmelser, har mere end dobbelt så høj risiko for langvarigt sygefravær sammenlignet med kvinder, der bliver udsat for en lignende form for chikane fra en kollega eller chef.

Undersøgelsen er foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i samarbejde med blandt andet Københavns Universitet.

Thomas Clausen, der er seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, vurderer, at det for mænd kan være mere tabubelagt at erkende, at de har været udsat for sexchikane.

»Taler man ikke om det, er der en større risiko for at få det dårligt, fordi man går glip af andres støtte til at håndtere problemet. Fra anden forskning ved vi, at det er vigtigt, at man taler om krænkelser,« siger Thomas Clausen til Magasinet Arbejdsmiljø.

Ifølge undersøgelsen har flere kvinder end mænd været udsat for uønskede berøringer eller kommentarer. For kvinder hedder tallet 2,9 pct., mens 1,6 pct. af mændene har været udsat for noget lignende.

Deltagerne blev via en spørgeskemaundersøgelse spurgt, om de inden for de seneste 12 måneder har været udsat for seksuel chikane på deres arbejdsplads. Forskere bag undersøgelsen fulgte efterfølgende deltagernes langtidssygefravær gennem halvandet år.