Seniorer taber på ny arbejdsmarkedsydelse

Regeringens arbejdsmarkedsydelse, der skal redde udfaldstruede dagpengemodtageres forsørgelsesgrundlag, udskyder de ældres ret til et seniorjob.

Foto: Modelfoto: IRIS.
Læs mere
Fold sammen

Den nye arbejdsmarkedsydelse får store økonomiske konsekvenser for ældre ledige, der får udskudt retten til et seniorjob i op til 15 måneder.

Det skriver Jyllands-Posten.

I stedet for et seniorjob på overenskomstmæssige vilkår, som ældre med under fem år til efterlønsalderen under de nuværende regler har krav på, må de ældre fra årsskiftet nøjes med en arbejdsmarkedsydelse på niveau med kontanthjælp - hvilket vil sige 10.595 kroner om måneden for ikke-forsørgere.

Ifølge beregninger fra a-kassernes sammenslutning, AK-Samvirke, vil det betyde et gennemsnitligt tab i månedlig bruttoindkomst på 13.692 kroner.

Arbejdsmarkedsydelsen blev indført som en hjælp til udfaldstruede dagpengemodtagere. I landets a-kasser og fagforeninger er man stærkt utilfredse med, at præmisserne for seniorjob ændres kort efter, at danskerne skulle vælge, om de ville blive i efterlønsordningen og dermed beholde retten til at få et seniorjob eller have udbetalt deres opsparede penge skattefrit.

Formand for arbejdsmarkedsudvalget i Ingeniørforeningen (IDA) Morten Thiessen siger til Jyllands-Posten, at det er »tæt på bondefangeri«:

Mange af disse mennesker valgte at blive i efterlønsordningen netop på grund af muligheden for at få et seniorjob. Det bliver de så snydt for nu. Det virker som om, at man har solgt den samme hest to gange«.

Han mener, at politikerne burde give de berørte mulighed for at træde ud af efterlønsordningen med en skattefri udbetaling.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl (Ø), erkender, at de ledige seniorer kommer til at betale en dyr pris.

»Det er den værste forringelse, som jeg har været med til at lave, og det har også givet stor debat i vores bagland. Men vi havde ikke noget valg, hvis vi ville have en løsning for alle dem, der stod til at falde ud uden at have et forsørgelsesgrundlag,« siger Christian Juhl til avisen.

Ifølge Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen (V), mangler regeringen »i den grad at give en ordentlig forklaring til de mennesker, der sådan set havde en berettiget forventning om at kunne få et seniorjob«.

Men regeringen har ikke planer om at ændre noget, siger beskæftigelsesordfører for de Radikale Nadeem Farooq (R) til Jyllands-Posten.

»Jeg er helt med på, at man kan have den forståelse, at nu har præmisserne ændret sig, men omvendt har vi også stået over for en kæmpestor udfordring med at sikre forsørgelse til en meget større gruppe borgere,« siger han.

Arbejdsmarkedsydelsen betyder ifølge Beskæftigelsesministeriet, at antallet af seniorjob reduceres med 3.200, og at udgifterne falder med 1,1 milliarder kroner.

Det har ikke været muligt for Jyllands-Posten at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S),