Seniorer redder Arriva

De har dårlig fysik, de bliver hurtigt trætte, og de er ikke til at rokke ud af stedet. Fordommene om ældre på arbejdsmarkedet er mange og udbredte.

Den stigende mangel på arbejdskraft får dog stadig flere til at tage chancen og byde medarbejdere på den anden side af pensionsalderen velkommen i firmaet, og oftest sker det med stor succes.

I transportselskabet Arrivas busafdeling er hver tredje ansatte i dag ældre end 56 år, skriver metroXpress.

»Som markedet ser ud nu, er der en kæmpe mangel på arbejdskraft, og der er seniorerne og pensionisterne en helt uundværlig hjælp. De fleste er ansat på timebasis, så vi kan bruge dem, når der er mest brug for det, samtidig med at de kan sige nej til arbejde, hvis det bliver for meget. Det er en ren win-win-situation for både dem og os,« siger Morten Starup, der er kommunikationskonsulent hos Arriva Skandinavien.

Hvor fordomme får mange erhvervsledere til at holde sig fra at ansætte pensionister, har de seneste års erfaringer lært transportselskabet at se helt anderledes på de gråhårede medarbejdere. I dag betragtes de på mange områder som bedre end deres yngre kolleger.

»De har ingen børn, der skal passes, og typisk har de heller ikke de store forpligtelser i fritiden, så de er utroligt fleksible. De kan arbejde morgen, aften og nat og komme med kort varsel, når vi ringer, for de kan jo bare slappe af dagen efter. Samtidig har de erfaring, og det er alt sammen store plusser for en arbejdsgiver,« siger Morten Starup.

De ældre medarbejdere bliver typisk ansat til rengøring eller som chauffører med skiftende arbejdstider, og erfaringerne med det er så gode, at Arriva nu går målrettet efter ældre, når ledige stillinger skal besættes.

For øjeblikket er der 100 tomme chaufførsæder alene i København, og her betaler selskabet gladeligt for efteruddannelse og et stort kørekort for at få fyldt pladsen ud.

Kilde: metroXpress