Seks procents obligationer tæt på toppen

Så er det lige før, de obligationer, som kan bruges til opkonverteringer, lukker.

32-årige Mette Worm gik for snart et år siden i gang som voksenelev hos Censor Revision i Århus. Foto: Brian Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Skuffende tal for antallet af nye job i USA satte i går eftermiddag fart på en stor pengestrøm ind i sikre obligationer. Det var med til at sende kursen på seks procents obligationer med løbetid til 2038 helt op i 99,90 i går.

Dermed er denne obligation meget tæt på at lukke for alle de boligejere, der har fire procents obligationer, og som i flere måneder har haft mulighed for at lave en såkaldt opkonvertering for at få en lavere restgæld.

Fortsat er seks procents 2038-obligationen uden afdrag dog nede i 99,15. Det er alene det tilsvarende papir med afdrag, der i går susede op i kurs 99,90, hvorfor denne obligation nu kun er sølle 0,1 kurspoint fra en lukning. Ifølge realkreditloven må der nemlig ikke udbetales boliglån i obligationer, der er over kurs 100.

Men har man sikret sig et lånetilbud fra realkreditten gennem de sidste uger, hvor renten er steget, kan man fortsat gøre brug af dette, også selv om kursen ryger over 100.

Realkredittens lånetilbud er gyldig i et halvt år og kan også bruges, hvis kursen på de konverteringsmodne obligationer stiger til eksempelvis 101 eller mere endnu. Det vil i givet fald betyde, at man kan låne én million kroner for bare 990.000 kroner.

Der er dog ikke grund til at gå i panik, hvis man overvejer en opkonvertering fra fire procent lån til seks procent. Dels er den afdragsfrie seks procent obligation fortsat næsten ét helt kurspoint fra lukning, og dels kan renten hurtigt begynde at stige igen. Gårsdagens stigende kurser på obligationer blev udløst af svage tal for beskæftigelsen i USA. De peger i retning af, at dampen er ved at gå af amerikansk økonomi, og at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, i hvert fald ikke sætter renten op det første lange stykke tid, måske snarere tværtimod.