Se ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv

Tøjmilliardæren Anders Holch Povlsen, LO-formanden Harald Børsting og manden bag flyselskabet Norwegian, Bjørn Kjos, har alle fundet vej til den ugentlige liste over toperhvervsfolk, der klarede sig enten godt eller skidt. Se, hvor de placerer sig i denne uge.

Magrethe Vestager er med på listen over ugens op- og nedture. Se hvor nedenfor! Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens nedture


Loks pletter

Jesper Lok. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Hovsa, hva’ skete der lige der? Fredag i sidste uge listede Falck-koncernen en meddelelse ud, som ellers nok burde kunne få erhvervspressen til at komme på mærkerne. Men det ældgamle trick virkede. Jesper Lok, som for blot et års tid skiftede fra topchefposten i DSB til en direktionspost i Falck-koncernen, er nu fortid i Falck. Det gik ikke. Hvad der ikke gik står hen i det uvisse. Fredag eftermiddag er et godt tidspunkt at sende problematiske meddelelser ud.

I denne uge har der så været gættet på, hvad der gik galt i Falck. Var det kemien mellem aktionær og topchef Allan Søgaard Larsen og Jesper Lok, der ikke virkede? Var de uenige om strategien? Eller var det Falck-formanden, Peter Schütze, der havde trukket i snoren? Selvsamme Schütze, som også er formand i DSB, og som blev en anelse knotten, da selvsamme Jesper Lok i sin tid pludselig sagde op i DSB for at drage til Falck. Foreløbigt synes Jesper Lok at være kommet dårligst ud af mismatchet.

Han har jo ikke noget tøj på

Tøjmilliardæren Anders Holch Povlsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto.

En sjælden bet til tøjmilliardæren Anders Holch Povlsen. Ja, det er selvfølgelig kaos-selskabet Stylepit, vi taler om. En virksomhed, der er sat i verden for at sælge tøj online, men som nu ejer- og ledelsesmæssigt er iklædt lidt fastelavns-kostume. Hvad vil Anders Holch i grunden? Er han blevet involveret i Stylepit, og kan han nu ikke finde en udgang?

En bet var det i hvert fald, at stort set ingen aktionærer i Stylepit sagde ja tak til at sælge deres Stylepit-aktier til Bestseller-ejeren, som således fortsat har en ejerandel under 50 procent, og han vil have over 50 procent. Nu forlænger han så tilbuddet en måned, men uden at hæve tilbudsprisen. Det kunne tyde på, at han forsøger at købe sig lidt tid til at tænke sig om og evt. forhandle nogle større aktionærer i hus. Svært at tro, at de små aktionærer om en måned vil sige ja til det, som de i dag siger nej til. Forvirret? Det er gossipperne også.

Krasbørstige Børsting

LO formand Harald Børsting. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt.

Gik du også død i udkastet til en dagpengereform – inden den blev forelagt? Gossipredaktionen fik trætte trækninger i øjenlågene, da vi i denne uge skulle finde vindere og tabere i den sag. Var det ikke sådan lidt frem og tilbage, lidt til den ene side og så lidt til den anden side, og et politisk system, der klokkeklart kvitterede med et njarh? Anyway, ballet er åbnet, og som vanligt med en fodslæbende fagbevægelse.

LO-formanden Harald Børsting, som er en af de tungeste, snart forhenværende. Børsting kaldte det slet og ret noget l... . Det, at det alene skulle være hans medlemmer, der skulle rette op på »det lort, de lavede i 2010«, som han bramfrit udtrykte det. Det er jo fair nok, at LO-formanden tager sine medlemmers briller på.

Men hvor kunne det være vederkvægende, hvis den krasbørstige Børsting også kom på banen i en mere offensiv stil med mere konkrete bud på, hvordan det fremtidigt skal skrues sammen. Så også samfundsøkonomien kan holde sammen. Det er moderne ledelse.

Ugens opture


Jernnæven, pakket ind i fløjl

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND.

Min overchef, alias gossipredaktør Hansen, har venligt, men bestemt opfordret mig til at finde de positive briller frem. Til at se venligt på aktørerne i og omkring dansk erhvervsliv – og så må jeg jo hellere makke ret.

Derfor vælger jeg også at se positivt på konkurrencekommissær Margrethe Vestagers »angreb« på en række multinationale giganter, som hun vil have til at betale ekstra skat. Når jeg alligevel fornemmer, at Vestagers jernnæve er pakket ind i fløjl, så skyldes det, at historien om hendes hårde tiltag løb forud for selve beløbet. Det viste sig nemlig, at flere giganter, bl.a. Starbucks og Fiat, blot afkræves omkring 150 mio. kr. i skat– pebernødder for den slags virksomheder.

Det er vist almindeligt anerkendt, at mange selskaber manøvrerer (et andet ord for fifler) for at slippe billigst muligt i skat. Derfor skal Vestager altså op med helt andre tiltag, hvis hun skal tages alvorligt. Men dette var et godt første skridt – vi ser frem til de næste.

Stærk mand in spe

David Hellemann, direktør for Nordea Banking Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph.

Han har været den gemte, om ikke glemte, mand. David Hellemann, mangeårig embedsmand og med en stærk karriere i bl.a. DR og Finansministeriet. Det vil sige, lige indtil han tog et opsigtsvækkende spring til Nordea i august 2014 – et skifte, få havde set komme.

Skiftet kastede mange historier af sig. Om, hvad han skulle. Om han var kronprinsen og så videre og så videre. Og så blev alt stille – udadtil.

Nu kan vi slå fast, at David Hellemann er »tilbage«, at han har brugt tiden i Nordea godt og nu kaldes »kronprins«, hvilket blev klart tidligere på ugen.
Det er et spændende job, han ser ud til at få. Men også et job med udfordringer – både internt i banken og eksternt i form af glubske journalister og eksperter, myndigheder med trætte øjne, når talen falder på banker og borgere, som er trætte af høje priser.

Nu skal David Hellemann vise, hvad han kan. Vi vil følge godt med.

Den sande Kjos er tilbage

Norwegians adm. direktør Bjørn Kjos, fotograferet i Københavns Lufthavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe.

Der skal noget særligt til, hvis en udenlandsk erhvervsperson skal vinde en plads i gossipspalterne. Det »særlige« må man imidlertid sige, at norske Bjørn Kjos, I ved, manden bag flyselskabet Norwegian, besidder.

Det er ikke mange måneder siden, Kjos og Norwegians mangeårige optur endte med massive strejker, store tab og kunder, som var dybt utilfredse. Kjos var en presset mand. Men i stedet for at forsvinde ned i et hul, arbejdede han bare videre.

Resultatet af det kunne ses torsdag, hvor Norwegian fremlagde fremragende regnskabstal, og hvor han smed en ny massiv ordre på langdistancefly på bordet. Bjørn Kjos er helt sikkert omdiskuteret. Man kan mene, hvad man vil om hans forretningsmetoder, behandling af ansatte og selskabets holdning til f.eks. fagforeninger. Men drive forretning det kan han.

TV: Hårdføre Vestager er ugens vinder - fyret Falck-boss er tabe