Se ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv

Fhv. direktionsmedlem i Novo, Lise Kingo, advokaten N.E. Nielsen og fhv. Vestas-finansdirektør Henrik Nørremark har fundet vej til den ugentlige liste over toperhvervsfolk, der klarede sig enten godt eller skidt. Se, hvor de placerer sig i denne uge.

ARKIVFOTO. FN's Ban Ki-moon har udnævnt Lise Kingo som ny direktør for FN's Global Compact organisation. (se Ritzau historie 252120) koncerndirektør med ansvar for CSR hos Novo Nordisk Lise Kingo om selskabets miljøarbejde og de økonomiske gevinster ved det. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens opture

Den der ler sidst, ler ...
Direktionsmedlem i Novo Nordisk, Lise Kingo, kom i 2014 i klemme i det øverste ledelseslag i medicinalsuccesen – og forlod efterfølgende slukøret Novo Nordisk. Godt nok medbringende en imponerende fratrædelsesordning til en værdi af 30 mio. kr. Nu har hun fundet en ny og særdeles interessant platform.

53-årige Lise Kingo er blevet direktør for FNs »virksomhedsben« Global Compact, som lægger retningslinjerne for virksomheders samfundsansvar. En slags CSR-overdommer. Det er interessant. Netop Global Compact var i sin tid den FN-enhed, der gik i kødet på et par tusinde virksomheder i forbindelse med følgerne af »olie for mad«-skandalen i Irak. Også Novo Nordisk, hvor Lise Kingo var CSR-direktør, var involveret, Novo Nordisk valgte hurtigt at indgå forlig og betale en stor bøde.

Gossipperne har jo som bekendt de personlige relationer for øje, når Big Business tolkes og fortolkes. Og mon ikke Lise Kingo kommer til at nyde sin fremtidige status, faktisk kan hun jo nu beordre Lars Rebien (topchef i Novo) til at rette ind, ellers ...

Ugens comeback-kid
Hvad ved bønder om agurkesalat, og hvad ved den 67-årige erhvervsadvokat N.E. Nielsen om at sælge modetøj på nettet? Næppe ret meget, når det handler om at fange tidens mode eller fange købere på nettet med smart markedsføring. Men så kan han noget andet, og derfor respekt for ugens comeback-kid og respekt for at tage en opgave, der ikke ser nem ud.

N.E. Nielsen er blevet formand for onlinevirksomheden med modetøj, Stylepit, som har kæmpet og stadig kæmper med blodrøde tal på blodlinjen, og som derfor nu er på operationsbordet i håb om at skabe en reel turnaround. Der skal nye og friske penge ind, og her må NE siges at have forbindelserne i orden, nemlig til de rige pensionskasser. Amagerbanken, Norden og Cimber Sterling pynter ikke på CVet, men det gør til gengæld Ambu, Satair samt den energi og vilje, den juridiske fighter altid lægger for dagen.

Vær vis på, at vi kommer til at høre mere om Stylepit – på den ene eller anden måde.

 

Ambitiøs gossipper
Det er ham velundt. Juniorgossipperen Peter Suppli Benson har benyttet gossipredaktionen som udstillingsvindue, er blevet opdaget og har fået endnu flere stjerner på skuldrene. 1. august 2015 rykker han op som erhvervsredaktør på Berlingske Business-redaktionen. Højere kan man ikke nå i dansk erhvervsjournalistik. Godt skuldret af Vanløse-borgeren, der stadig har hang til AGF-bold fra den gamle hjemby Aarhus.

Benson vil fremover favne bredt, dels som juniorgossipper dels som overredaktør. Det er en stor udfordring. Redaktionen for vindere og tabere i erhvervslivet taler meget nødigt om kronprinsrollen, men skjules kan det ikke, at han nu har bragt sig i en fordelagtig position som kommende seniorgossipper.

Gossip om vindere og tabere i erhvervslivet vil i øvrigt fremover være at finde på bagsiden af fredagens Berlingske Business-sektion. Dermed vil du, kære gossiplæser, være klædt på til aktivt at kunne gå ind i hvilken som helst diskussion henover weekenden om, hvad der er hot, og hvad der er not i Business-Danmark lige nu.

Ugens nedture


Det er noget møg
Topchefen i Den Jyske Sparekasse med domicil i Grindsted Claus E. Petersen, har en rigtig møgsag liggende i sine kreditskuffer. En blandt flere. Den Jyske Sparekasse har haft store trecifrede millionunderskud de seneste år. Men i sær sagen om storlandbruget ved Grindsted med stuehuset »Lille Amalienborg« som lokalt vartegn må martre Claus E. Petersen, der i parentes bemærket i øvrigt også er formand for brancheforeningen Lokale Pengeinstitutter.

Den lokale svinebonde Bernhard Marinus Mortensen har kørt sine landbrug så skævt, at kreditorerne har måttet eftergive mere end 100 mio. kr. af gælden. Det vækker forargelse. Ikke mindst hos de mindre bønder, der pinedød må betale deres regninger, hvis de vil undgå fallit. Bankdirektøren har været ude med et gyngende forsvar for eftergivelsen.

Petersen selv kan tage det forholdsvis roligt. Dels har han en årsløn på 3,5 mio. kr., dels har han en samlet aftrædelsesordning på over 10 mio. kr., hvis det værste skulle ske.

Bittert opgør
Indrømmet, gossipredaktionen har haft lidt bøvl med at finde en enkelt taber i den fortsatte fejde mellem tidligere finansdirektør i Vestas, Henrik Nørremark, og den nuværende Vestas-ledelse. I realiteten er alle jo tabere i denne sag.

Noget tyder dog på, at der ligger flere bitre personopgør bagved de konkrete retssager, der kører. Men som det ser ud lige nu, ligger der et tungt åg på Nørremarks skuldre, også selv om bagmandspolitiet har droppet sin efterforskning. Det betyder, at Nørremark er fri af strafferetligt ansvar. Men stadig har erstatningsåget hængende.

Der er ikke noget at sige til, at Henrik Nørremark kæmper for både penge og håbet om at få renset sit navn. Set ude fra kan man undre sig over, at begge parter ikke i højere grad er opsatte på at finde et forlig for at komme videre i tilværelsen. Noget tyder på, at Nørremark vil renses, helt og aldeles. Foreløbig er sagen mudret så meget til, at man kan tvivle på, om der overhovedet kommer en vinder i denne sag.

 

Altor i benlås
Av for pokker. Kapitalfonden Altor, som stod bag børsfloppet OW Bunker, er lagt i benlås af 27 institutionelle investorer. Pensionskasser, investeringsforeninger og kapitalforvaltere, som vil have erstatning og derfor har varslet en retssag. Ikke bare mod OW-ledelsen, direktion og bestyrelse, men også mod OW Bunker-ejeren, der sendte det nu konkursramte selskab på børsen.

Centralt i den sag står tidligere erhvervsadvokat Søren Johansen, som nok må belave sig på at skulle bruge oceaner af tid på den kommende retssag. Søren Johansen var i en årrække som partner i kapitalfonden Altor også formand for OW Bunker og fortsat medlem af OW Bunker-bestyrelsen i forbindelse med børsnoteringen og frem til krakket i efteråret 2014.

Det er en gigantsag. Og det værste er måske slet ikke selve sagen for Altor, men i højere grad at Altor og dermed også Søren Johansen nu og i årene fremover er lagt i en slags børsmæssig benlås af sagsanlægget fra de 27 institutionelle investorer.