SAS-chefens lønnedgang deler topledere

Troværdigt træk eller pseudo-solidarisk? Meningerne blandt erhvervsledere er stærkt delte om SAS-chefens frivillige lønnedgang.

SAS-chefen Rickard Gustafson går frivilligt 20 procent ned i løn i forbindelse med flyselskabets længe ventede spareplan. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et sjældent syn, når topchefen frivilligt vælger lønnedgang i krisetider. Det kan de fleste blive enige om. Men når det kommer til en vurdering af, hvorvidt det sender et stærkt signal, der kan få flere til at følge trop, så er der delte meninger.

SAS-chefen Rickard Gustafsons frivillige lønnedgang, der blev annonceret mandag som led i flyselskabets storstilede spareplan, har fået både mediernes og erhvervslivets opmærksomhed. For selv om ord som krisetider og nedskæringer ikke ligger fjernt for danske virksomheder, så er det ikke særlig tit, at topchefen vælger at skære i egen hyre.

”Jeg har en vis sympati for, at han gør det her, for det er en speciel situation, når man tyer til sådan noget. Jeg har selv gjort det i 2009, da vi havde problemer i Danfoss, og hvor tingene var svære. Da gik ledelsen i Danfoss og jeg selv ned i løn, og det kan have en værdi at gøre i en situation, hvor en virksomhed er i krise. Det udtrykker, at man står sammen om at få det til at lykkes,” siger koncernchef i Danfoss, Niels B. Christiansen til Berlingske Business.

Det samme mener tidligere Irma-direktør Alfred Josefsen, der synes, det er bemærkelsesværdigt, at Rickard Gustafson skærer i sin egen løn netop for også at vise de ansatte, at de er i samme båd.

”Det er sjældent, man ser det i dag, men det er svært at sige, om jeg selv ville gøre det. Jeg ville håbe, at jeg kunne reagere på samme måde, for jeg synes, det er et meget fint og troværdigt træk. De ansatte skal jo have lyst til at kæmpe for virksomheden, så i det lys er det et fantastisk initiativ, at topchefen også går ud og ofrer noget. Det skaber en voldsom troværdighed og demonstrerer, hvor vigtigt det er. Det har jeg stor respekt for,” siger Alfred Josefsen til Berlingske Business.

SAS-chefen meldte mandag ud, at han selv ville skære 20 procent af lønnen, mens den øvrige ledelse kunne se frem til 15-17 procent mindre og medarbejderne 12-13 procent. Bestyrelsen bliver ligeledes ramt af spareplanen, og bestyrelsesformand Fritz Schur kan derfor se frem til en lønnedgang på 30 procent.

Efterfølgende udtalte ledelseseksperter, at hans frivillige lønnedgang kunne blive set på som rollemodel fremover. De forventer, at hans signal kan få flere topledere til at handle på samme måde.

Men det har forretningsmanden og bestyrelsesformand i blandt andet Bavarian Nordic, Asger Aamund, svært ved at tro på.

”Det vil ikke slå igennem i det private erhvervsliv. Det er da en meget god idé, når det er et statsselskab, men for os i det private erhvervsliv er det ikke nogen god idé. Vi arbejder hårdt på at ansætte en kompromisløs ledelse, som vi så er villige til at betale for det store arbejde, der udføres, for ledere skal naturligvis også have en konkurrencedygtig løn. Og han bliver ikke en bedre direktør af, at han bliver sat ned i løn,” siger Asger Aamund.

Koncernchef i Danfoss peger også selv på, at lønnedgangen kun er relevant i netop en krisesituation, som den SAS gennemgår nu, og som Danfoss undergik i 2009.

”Generelt set er vores principper, at uden for krisetider, så aflønner vi efter markedsværdi, for ellers er det ikke til firmaets bedste. Det kan være et nyttigt signal at sende i krisetider, at man sænker lønniveauet, men det er en midlertidig ting, og vi gik også selv tilbage, da vi fik vendt skuden,” siger Niels B. Christiansen.

Asger Aamund mener heller ikke, at det er til firmaets bedste, at topchefen går ned i løn. Hvis topchefen kun er en halv-god leder, så leverer han ikke firmaet halv-gode resultater, men skaffer dem slet ingen. Og at han så går ned i løn, det gør det ingen forskel for den fremtidige lederstrategi.

”De skal af med 6.000 mennesker, men det er jo ikke noget plaster på deres sår, at de sætter topchefen ned i løn. Det er en billig og pseudo-solidarisk handling, at man gør det, det er som en offentlig bodsgang. Men det er sådan noget, man gør i det offentlige; det kan man ikke bruge i det private erhvervsliv. Vi skal have den rigtige mand til at lede selskabet, og hvis han er det, skal han have lønnen for det og hvis ikke, så må vi have en ny,” siger forretningsmanden Asger Aamund.