Samtaler begrænser sygefravær

Danske virksomheder kan spare millionbeløb alene ved at tage en personlig snak med ansatte, der forsømmer jobbet.

Samtaler kan spare mange sygedage. Modelfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
På bare ét år er antallet af virksomheder, der benytter syge- og fraværssamtaler, steget eksplosivt fra 41 pct. til 62 procent, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det viser en undersøgelse foretaget af erhvervsorganisationen for danske handels- og servicevirksomheder, Dansk Erhverv.

Typisk sendes man som ansat til samtale med chefen, hvis man over tre måneder har haft 10 sygedage.

Samtidig lader virksomhederne sygefravær indgå som en del af beregningen ved udbetaling af bonusløn.

Arbejdsløshedskassen for selvstændige ASE er blandt de arbejdspladser, der på rekordtid har opnået store økonomiske resultater med en sygepolitik.

Ifølge personalechef Lene Kahl Jørgensen har ASE på bare seks måneder nedbragt antallet af sygedage blandt de 230 ansatte med over 25 pct.

Ud over udsigterne til at kunne blive kaldt til samtale med chefen får hver enkelt ansat dagligt oplyst sin fraværsprocent i sin elektroniske kalender, ligesom fraværet indgår i forhandlingerne om bonusudbetalinger.

ASE havde sidste år et gennemsnitligt sygefravær på 20 dage, og det kostede organisationen godt syv mio. kr. Ifølge personalechefen er målet i år at nedbringe sygefraværet til 12 dage i gennemsnit.

»Naturligvis skal det fortsat været helt ok at sygemelde sig, og der skal ikke være tale om en hetz mod de syge. Derfor måles vores ledere dels på nedsættelse af sygefraværet og dels på en række resultater for medarbejdertrivsel,« siger hun.

Ifølge Dansk Erhverv er fraværsstatistikker, syge- og fraværssamtaler og mulighed for at arbejde hjemmefra nu på danske virksomheders top-10 liste over initiativer til at nedbringe antallet af sygemeldinger.

Kilde: Jyllands-Posten 
Læs også:

Gudskelov det snart er mandag!

Sådan bevarer du arbejdsglæden

De ti mest sexede job