Samsungs kronprins

Tredje generation af Samsungs stifterfamilie er i en glidende overgang til at tage over. Lee Jae-yong har en blødere profil end sin far og bedstefar, grænsende til det uklare. Magter han Samsungs udfordringer?

Foto: Lee Young-ho Fold sammen
Læs mere

Historien er en legende. Om dengang i 1993 da Lee Kun-hee, Samsungs leder gennem næsten 30 år, med et øjebliks varsel kaldte hele topledelsen til møde i Frankfurt. Og i en tale, der strakte sig over tre dage, gav sine løjtnanter ordre på at lave om på alt. Alt. »Bortset fra koner og børn.«

Det var Lee Kun-hees far, der i 1938 grundlagde Samsung på eksport af tørret fisk. Men vor tids mægtige Samsung er Lee Kun-hees værk.

Og siden han sidste år fik et hjertetilfælde, har blikket rettet sig mod hans søn, Lee Jae-yong. Den yngre Lee, der helst kalder sig »Jay«, er længe i offentligheden blevet betegnet som »kronprinsen«. Men selv om han formelt aldrig er udpeget som sådan, tyder meget på, at han for alvor er ved at blive bragt i position.

I de seneste måneder har han overtaget flere ledende poster i selskaber, der betragtes som centrale i den svært gennemskuelige labyrint, som Samsung-koncernen er. Den yngre Lee, der ellers helst holder sig ude af rampelyset, er også set mere offentligt.

Alligevel har de færreste uden for Samsung et klart indtryk af hans evner eller reelle indflydelse. På den ene side er det ikke usædvanligt for de familie-dominerede sydkoreanske »chaebol«-konglomerater. Men på den anden side er disse konglomerater under voksende pres for at blive mere gennemsigtige i deres ejer- og ledelsesstrukturer.

Diplomati og arveskat

Netop dette – at få strømlinet virksomhedsstrukturen – er en af Samsungs store udfordringer og et arbejde, man allerede er i gang med. Den slags tager tid, da Samsung omfatter godt 70 selskaber. Og Lee-familien er kritiseret for at styre processen til ugunst for de øvrige aktionærer. Da Lee Kun-hee for nogle år siden fik en dom for skattesvindel og bedrageri, var det blandt andet i forbindelse med transaktioner for at sikre sønnen mere ejerkontrol og i øvrigt undgå en arveskat, der stadig kan løbe op i fem-seks mia. dollar.

Den yngre Lee, der for nylig blev 47, siges dog at være mere demokratisk anlagt end sin far og ventes at vise sig som en langt mindre autokratisk leder. Han er delvist vestligt uddannet og færdes hjemmevant i Silicon Valley, hvis teknologivirksomheder er kendt for utraditionelle ledelsesformer.

Et væsentligt ansvarsområde for Lee har faktisk netop været at styre Samsungs relationer til både kunder og leverandører, i en rolle som »chief customer officer«, der i sin tid blev skabt specielt til ham. Og i den egenskab har han, tilsyneladede med diplomatisk tæft, blandt andet varetaget det til tider anspændte forhold til Apple, der er både kunde hos Samsung og samtidig en ærke-rival. Lee Jae-yong var den eneste fra Samsung, der deltog i Steve Jobs’ begravelse, og han siges også at have et godt forhold til Facebook-chefen Mark Zuckerberg.

Den yngre Lee menes desuden at arbejde for at opbygge bioteknologi som et nyt forretningsområde, der kan generere ny vækst, mens indtjeningen fra smarttelefoner er under pres fra ikke bare Apple, men også nyere kinesiske konkurrenter som Xiaomi og Huawei.

Hvor lidt der end vides om »Kronprinsen« som person – han betegnes som blid og tålmodig, men absolut også beslutsom – så synes han fra dag ét af sin karriere at være sat i lære til en dag at lede Samsung. Han er blevet rykket rundt i forskellige dele af koncernen og har efter sigende været ivrig efter at lære. Nogle iagttagere fæster sig dog ved, at hans hidtil mest markante ledelsesmæssige ansvar – e-Samsung, der skulle opruste koncernen på internettet – blev en fiasko og måtte afvikles.

Lee Jae-yong-telefonen

Andre har kaldt Samsungs seneste smartphone, Galaxy S6, for »Lee Jae-yong-telefonen«, fordi det menes, at en succes her kan styrke ham gevaldigt som kommende leder.

Formelt har han været næstformand for Samsung Electronics – den vigtigste del af Samsung – siden 2012, og han står som sagt som hovedaktionær i selskaber, som familien kontrollerer koncernen gennem. I maj blev han også gjort til formand for to fremtrædende familie-fonde, der bruges til velgørende arbejde. Og ifølge blandt andet The Economist ventes alt dette i de kommende måneder at kulminere i en melding om, at han formelt indtræder i en topstilling i Samsung Electronics.

Herefter vil det vise sig, om han har arvet tidligere generationers visioner. Nogen tre-dags tale vil han – i modsætning til sin karismatiske far – næppe blive kendt for.