Sagde nej til Dansk Metal - og blev fyret

Klejnsmed Morten Jensen blev fyret under en sparerunde, da han nægtede at melde sig ind i Dansk Metal i stedet for den gule forening ASE. Dansk Metal ønsker ikke at kommentere sagen.

»Jeg fik ti minutter til at tænke over det,« siger Morten Jensen til det ultimatum, han fik af sin arbejdsgiver: Meld dig ind i Dansk Metal eller bliv fyret! Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan få store konsekvenser at melde sig ud af en fagforening under LO og ind i en gul i stedet for. Ikke kun for arbejdsgiveren som på restaurant Vejlegården, men også for lønmodtagerne, viser en ny sag, der netop er blevet afgjort.

Det er a-kassen ASE, som for første gang kan bevise, at et medlem er blevet forsøgt tvunget ind i Dansk Metal. Medlemmet har fået 117.00 kroner i et forlig med virksomheden, der har brudt foreningsfrihedsloven.

Sagen drejer sig om den 23-årige klejnsmed Morten Jensen, som meldte sig ud af Dansk Metal efter sin lærlingeperiode, fordi han var utilfreds med kontingentet.

»Som lærling var det OK, men fuldt kontingent var for dyrt. Jeg kendte nogle, som var medlem af ASE og kunne se, at deres gebyrer og priser var lavere. Og så ville jeg ikke længere støtte politiske partier,« siger Morten Jensen.

For snart to år siden fik han arbejde i en jysk virksomhed med et par hundrede medarbejdere, som producerer alt fra vindmøllevinger til prototyper til dørhåndtag. Men tillidsmanden var ikke tilfreds med, at Morten stod uden for Dansk Metal. Han opfordrede ham flere gange til at melde sig ind igen, uden held.

Opsigelsen

Da virksomheden i foråret skulle ud i en større sparerunde, fik hans valg så konsekvenser. Produktionschefen kaldte ham til møde på sit kontor i slutningen af april i år, hvor også tillidsmanden og værkføreren sad ved siden af.

»De sagde ingenting, men lyttede bare med armene over kors,« siger Morten Jensen som på mødet pænt blev orienteret om, at hvis ikke han meldte sig ind i Dansk Metal, var han én af dem, der stod for skud.

Tillidsmanden ville ikke acceptere fyringer af sine kolleger, når der var medlemmer af en gul fagforening, som kunne beholde jobbet, forklarede chefen. Omvendt ville ledelsen ikke få problemer med tillidsmanden, hvis Morten blev medlem.

»Jeg fik ti minutter til at tænke over det. Jeg svarede, at hvis det var tilfældet, så foretrak jeg at blive fritstillet. For det, de ikke vidste var jo, at jeg havde optaget samtalen på min mobil,« siger Morten Jensen, som derefter gik til sin a-kasse ASE, der også driver foreningen JobTryghed.

Det blev hurtigt til en sag, som endte med, at virksomheden betalte erstatning svarende til fire en halv måneders løn for brud på loven om foreningsfrihed.

»Vi kunne se med det samme, at der var tale om lovbrud. Der er åbenbart ingen grænser for, hvilke metoder Dansk Metal vil tage i brug for at få deres medlemmer tilbage i folden, og vi ser det som en desperat nødkamp, hvor de endda tager de i forvejen pressede virksomheder som gidsler. Vi ved, at virksomheden gerne ville beholde Morten Jensen,» siger direktør Karsten Mølgaard i ASE.

Morten Jensen er bevidst om, at han med sit fravalg af Dansk Metal ikke er med til at betale for eksempelvis tillidsmændenes fælles lønforhandlinger med ledelsen, efteruddannelse og til den fælles strejkekasse i tilfælde af en konflikt under overenskomstforhandlingerne. For begreber som solidaritet og kollektiv arbejdskamp er forældede, mener han.

»Jeg ved, at jeg er mindst lige så god til at forhandle løn med min chef, som min tillidsmand er. Og der er ærligt talt ingen, der har lyst til at strejke. De er mere interesserede i at beholde deres job,« siger han.

Fortryder ikke

Men er du også klar over, at du ikke har adgang til hele det fagretlige system, så din fagforening ikke kan hjælpe dig, hvis din arbejdsgiver ikke bryder overenskomsten?

»Ja, jeg tror som sagt ikke på, at det ville kunne stille mig bedre, end hvis jeg selv eller ASE kan føre en sag,« siger han.

Han har nu gået ledig i nogle måneder og er begyndt på HF. Han fortryder ikke sit valg med hensyn til jobbet.

»Mine forældre er jo arbejdere af den gamle skole, så de forstod det ikke. Men jeg mener, at tiden er løbet fra deres holdninger,« siger Morten Jensen.

Berlingske har set båndudskriften af samtalen mellem Morten Jensen og hans chef samt forligsteksten mellem virksomheden, der repræsenteres af DI og Morten Jensen.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Dansk Metal, der ikke vil udtale sig om en lokal sag.