Sæt toplederne ned i løn

Danmark har brug for en ny social kontrakt, hvor toplederne går ned i løn, hvor betalte pauser og understøttelse til millionærens hustru afskaffes, og hvor store virksomheder og pensionsopsparere sætter penge i en ny venturefond for at skabe job til at erstatte de outsourcede.

Danskerne bør indgå en ny social kontrakt med samfundet, mener topcheferne. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Toplederne skal gå forrest med løntilbageholdenhed, fordi de er rollemodeller, og fordi de har råd.

Både den offentlige og den private sektor bør underkastes et grundigt serviceeftersyn: Væk med børnecheck og folkepension til velhavere, væk med SU til hjemmeboende børn og væk med understøttelse til velhaverens arbejdsløse hustru. Og væk med betaling af pauser på arbejdspladsen og gratis afbud til operationer på sygehusene.

Sådan lyder en stribe kontroversielle forslag fra Kenneth Iversen, en af Danmarks succesrige erhvervsfolk, som har skabt og for nylig solgt den jyske værktøjsproducent Unimerco.

Sammen med andre ledende erhvervsfolk udtrykker han i Berlingske Nyhedsmagasin ønske om en ny social kontrakt i Danmark. En kontrakt, hvor den enkelte tager et større ansvar, og hvor de, der har arbejde, skal hjælpe med at skabe nye job og ny vækst.

”Vi står over for en enorm krise, og derfor må vi stoppe diskussionen om, hvem der er skyld i den og gøre noget. Vi har en unik chance for at få et nyt samfund til at vokse frem, for menneskets evne til at tænke klart og rationelt eksisterer historisk kun, når vi for alvor er pressede,” siger cheføkonom i Saxo Bank, Steen Jacobsen.

Ny fælles venture-fond

Steen Jacobsen foreslår, at store virksomheder som Novo Nordisk, Vestas, A.P. Møller og Novozymes indbetaler en kvart million. kr. i en ny venturefond med risikovillig kapital for hvert job, de outsourcer til udlandet. Og at topcheferne og middelklassen sætter henholdsvis bonus og kapitalpension ind i samme fond for at hjælpe de mange nystartede og andre små virksomheder, som mangler penge.

Tidligere topchef i og formand for Novo Nordisk Mads Øvlisen foretrækker ansvarlighed frem for godhed hos politikerne og hos den enkelte dansker. Politikerne skal kalde en spade for en spade og ærligt lægge frem for befolkningen, hvor store problemer Danmark har. Den enkelte skal tage ansvar over for fællesskabet og påskønne de muligheder, samfundet giver. Og så snart man har evnen, så må man bidrage til, at andre får muligheder, mener han.

Læs mere om topchefernes forslag til en ny social kontrakt i Berlingske Nyhedsmagasin onsdag 5. oktober.

.