Sådan skaffer du superkontakter til dit netværk

Du skal gå efter tre typer i dit netværk – dem der inspirerer dig fagligt, dem der rykker dig personligt og de typer, der selv er supernetværkere, lyder rådet fra netværksekspert Susie Lynge fra Netværks Akademiet.

Dine superkontakter skal være professionelle netværkskontakter, der sagtens kan være perifere. Men du skal løbende holde øje med dem og lave lidt plejende tiltag på LinkedIn, mail eller på SMS, så I bevarer et tillidsfuldt forhold, siger netværksekspert Susie Lynge. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dit netværk er afgørende – uanset som du er nyuddannet, er specialist, leder eller har masser af erfaring. Som nyuddannet kan det være ekstra svært at netværke men også ekstra vigtigt: Sådan bruger du dit netværk som nyuddannet.

»Der er masser af idéer og innovationskraft at hente i dit netværk. Dit arbejdsliv er en livslang læring, og du skal åbne op og sparre med dit netværk, hvor I alle tænker forskelligt. Ved at bruge dit netværk skaber du resultater hurtigere og bedre, fordi du får inddraget og sat de rigtige mennesker på projekterne,« siger netværksekspert Susie Lynge fra Netværks Akademiet, der mener, at du skal arbejde med dine superkontakter.

Tænk som Jobs og Branson

Du skal have et bredt netværk, der inspirerer dig på forskellige måder og som kan hjælpe dig med forskellige opgaver og projekter. Det er nemlig videnskabeligt bevist, at diversitet løfter din karriere.

»Hvis vi ikke er opmærksomme, så netværker vi ofte med dem, der minder om os selv fagligt og socialt. Derfor skal vi være bevidste om at netværke bredt, så vi ikke danner et netværk, der nærmest er en kloning af os selv,« påpeger Susie Lynge.

Bevidst diversitet giver en stor innovationskraft. Stifterne af Apple, Amazon og Virgin – Steve Jobs, Jeff Bezos og Richard Branson – har alle netværket meget bredt. De har altid været nysgerrige på, hvad folk fra andre brancher tænker.

»Højtuddannede skal tit løse komplekse opgaver, hvor der forventes, at de tænker innovativt. Derfor skal de omgive sig selv med et kraftværk af folk, der tænker forskelligt og ikke selv har samme uddannelse og faglighed,« fastslår Susie Lynge.

De tre slags superkontakter

Susie Lynge deler superkontakterne op i tre typer af relationer, som du skal lægge mærke til og række ud efter, så du får skabt og videreudviklet relationen til dem.

Først er dem hun kalder personlige løftestænger.  Det er personer, som inspirerer dig personligt. De får dig til at vokse og til at udvikle dig. De kan også gøre os mere modige, så vi tør at udfordre os selv.

»Det er mennesker, som giver os konstruktiv feedback, som vi efterlever. De er også typerne, der ser vores potentiale, før vi selv gør det. Det kan åbne vores øjne for at afprøve nye udfordringer,« forklarer Susie Lynge.

Dernæst er der de kontakter, der inspirerer og løfter dig fagligt. Nogen, der gør dig klogere på dit fag, din branche, din rolle.

Den sidste kategori er supernetværkerne, der selv har mange kontakter. De kender Gud og hver mand – og som altid siger: Så skal du da snakke med den og den. Denne type kan både være inspirerende og lidt skræmmende, hvis du er introvert: Bliv god til at netværke som introvert.

»De er typerne, der åbner døre til nogen i andet eller tredje led – et netværk – du ellers ikke ville have adgang til,« siger Susie Lynge.

Problemer med rustede rør løst i netværk

Et ingeniørfirma havde et problem med deres rør, der rustede under transporten fra Kina til Europa. De kunne ikke finde årsagen, uanset hvor meget de søgte. De kunne dog konkludere, at det ikke skyldtes emballagen.

De var på et kursus i, hvordan netværket kan bruges strategisk – og hvilket førte til, at de efterfølgende greb den konkrete udfordring meget anderledes an. De startede nu med at kortlægge, hvem de ville sparre med i den konkrete case. Hvem kendte de med oversøisk erfaring? Pludselig var der en ingeniør, der kom i tanke om, at han havde en skolekammerat hos Maersk. Han sad godt nok i marketing – men kunne sende dem videre internt i Maersk.

Maersk havde det samme problem med rør, der rustede og var også i gang med store undersøgelser af årsagen. De blev enige om at videndele på tværs, og Maersk stillede lokaler og midler til rådighed, fordi problemet var så vigtigt for dem at få løst.

»Historien viser, hvad man kan få ud af at bruge netværket – og at man ikke på grund af sin høje faglighed skal tro, at man kan løse det hele selv. Havde de ikke kontaktet Maersk havde de skubbet til alle andre deadlines, indtil de fandt en løsning. Nu trak de på relationernes viden, i stedet for selv at opfinde den dybe tallerken. De sparede tid og penge og nåede frem til en bedre faglig løsning,« fortæller Susie Lynge.

Det gælder med andre ord om at bruge sit netværk med omtanke: sådan får du det optimale ud af dit netværk.

Kortlæg dine superkontakter

Når du skal opbygge et brugbart netværk af superkontakter, skal du kortlægge, hvem du kender i superkontakt-kategorierne.

»Du skal ikke tro, at du kan få det fulde overblik over hele dit netværk – det vil være så stort et Excel-ark, at du aldrig bliver færdig. Du skal tænke på dit netværk som en dynamisk størrelse. Du skal putte fem til otte af de vigtigste i hver kasse – de personlige løftestænger, faglige inspirationskilder og connectere i dit netværk – så har du et statusbillede af, hvem der er dine vigtigste superkontakter lige nu,« fastslår Susie Lynge.

Artiklen er oprindeligt bragt på universe.ida.dk.