Sådan kommer kvinder helt tops

Mod, risikovillighed og vedholdenhed er nogle af de dyder, som business-­kvinder skal have, hvis de vil ende som topchefer.

Man skal turde træffe beslutninger og stå ved dem, var Pernille Erenbjerg (tv.) og Mette Maix enige om, da de talte på konferencen »Fra leder til topleder – hvordan kommer kvinder helt til tops?« i Berlingske-huset. Foto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere

Der er hele tiden nogen, der rykker i dig, og der er 20 ting, du skal have gjort, når du sidder på topchefens kontor. Men selv for de højst placerede ledere har døgnet kun 24 timer, og det er umuligt at nå det hele.

Derfor gælder det om at prioritere og have fokus på tre til fire ting, som du skal nå i løbet af dagen. Så er det i orden, at der er en række opgaver, som må udskydes til dagen efter. Det er en måde at overleve på og lære at give ansvaret fra sig.

Sådan lød det fra CFO i TDC, Pernille Erenbjerg, da hun og direktør i Føtex, Mette Maix, holdt oplæg på Berlingske Business konference om, hvordan business-kvinder går fra at være ledere til at være topledere.

For en fyldt konferencesal fortalte de om, hvilke valg og fravalg de har foretaget i kampen for at komme helt op på øverste hylde. Det handler blandt andet om risikovillighed og vedholdenhed og ikke mindst at fortælle omverdenen klart og tydeligt, at man har ambitionerne.

På spørgsmålet om, hvad der er den store forskel på at være leder og være topleder i en virksomhed eller en koncern, var de meget enige.

Som direktør og medlem af direktionen, ser man virksomheden som en helhed og ikke bare en søjle, som det er tilfældet for mellemlederne. Det kræver, at man har mod til at blande sig i andre afdelinger og mod til at tage imod. Eksponeringen er også større.

»Hertil kommer bevidstheden om, at de beslutninger, man tager, har konsekvenser for mange flere mennesker. Hvis jeg tager fejl, er det også mange flere, som bliver berørt. Beslutningerne er man mere alene med,« sagde Pernille Erenbjerg.