Sådan klarede skattechefen Peter Loft sin fyring

Når man bliver fyret, er man i en svækket position, og det er afgørende på forhånd at have gjort sig nogle tanker om, hvordan man vil håndtere situationen. Sådan lyder erfaringen fra tidligere departementschef Peter Loft tre år efter, han blev sendt hjem fra Skatteministeriet.

Foto: Keld Navntoft

Tænk dig grundigt om, mens du er i job og hav en plan klar i skuffen, når eller hvis fyresedlen kommer. For tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft kom det som lidt af et chok, da han ramte mediemøllen på grund af hans fyring fra ministeriet. En afskedigelse, der var en direkte følge af den stærkt omdiskuterede skattesag mod statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) mand.

Peter Loft har betalt sine lærepenge og er nu klar til at komme med gode råd til andre topchefer om, hvordan de skal klare det, hvis de ryger ud i samme situation. Peter Loft fremhæver, at når først fyresedlen er kommet, er det ikke ligefrem klarsynet, man er mest præget af. Ens position er svækket, og derfor er det helt afgørende, at man på forhånd har gjort sig nogle tanker om, hvordan man vil håndtere en sådan situation. En form for sikkerhedsnet, der kan samle en op, hvis det sker, men som man i øvrigt håber, aldrig kommer i brug.

Peter Loft kom i klemme, fordi Skattesagskommissionen mente, at han var gået for langt ved at holde møder om Thornings skattesag og komme med forslag til formuleringer i afgørelsen. Han blev i foråret 2012 sendt hjem fra sit job i ministeriet. Når den slags situationer opstår, sker det i modsætning til tidligere i fuld offentlighed. Man ryger direkte ud og bliver en god historie på diverse nyhedsmedier, og efterfølgende ryger man på forsiden af de trykte udgaver.

Peter Loft fremhæver, at i medierne bliver cheferne lynhurtigt låst fast i en rolle, som det efterfølgende er uhyre svært eller næsten umuligt at komme ud af. Fælden klapper med det samme, og det er som at bruge en hjertestarter, hvor de første minutter er afgørende. Derfor gælder det om ikke at gemme sig væk i en uge i sommerhuset for at komme sig over chokket. Man skal stå frem meget hurtigt.

»I forbindelse med skattesagen fik jeg en negativ rolle, og det kan jeg ikke sige noget til, men det, som undrede mig, var, at jeg ikke kunne komme ud af den rolle. Alle kan forstå, at man lige skal sunde sig lidt og vende tilbage om nogle dage, men hvis man gør det, er det allerede for sent. Man er selv afskåret fra at kommentere, hvad der er sket med fyringen, og når man kommer tilbage, er det som at slukke en skovbrand med et lommertørklæde,« siger Peter Loft, der understreger, at han ikke stiller op til interview, for at man skal have ondt af ham.

»Det, som skete, er spillets regler. Men det her kan ske for enhver. Jeg ved ikke, om jeg ville have mulighed for at gøre noget anderledes, men jeg ville gerne have haft det. I forbindelse med dækningen af skattesagen skrev pressen hele tiden, at den manglede at finde en rygende pistol, men det kan være fordi, at der slet ikke var nogen pistol at finde,« siger Peter Loft.

»Hvis jeg havde kunnet, ville jeg hellere været gået ud og have sagt, at jeg ikke havde gjort noget galt. Måske skulle jeg have holdt et pressemøde i stil med Lars Løkke,« siger Peter Loft og henviser til det tre timer lange pressemøde, som Lars Løkke holdt om tøjsagen. Det er set i bagklogskabens klare lys, og Peter Loft er godt klar over, at det i praksis kan være nemmere sagt end gjort at forberede sig på, hvad man skal gøre, hvis man pludselig mister jobbet.

»Det handler om at have gjort sig nogle overvejelser om, hvad man skal i den situation. Rigtig mange kører med cykelhjelm – det gør de ikke, fordi de regner med at falde på cyklen,« siger Peter Loft.

Hans sag er naturligt nok anderledes i forhold til fyrede topchefer i det private. Men Peter Loft har gjort sig en praktisk erfaring, som han mener, at både offentlige og private topchefer kan gøre god brug af. På det rent personlige plan var det en fordel at træde frem og vise sig mest muligt offentligt. Få uger efter at han var blevet suspenderet fra jobbet som departementchef, deltog han blandt andet på folkemødet på Bornholm.

»Jeg kunne mærke, at det bedste var at gøre det, som er meget atypisk i den situation. Jeg gik til alt, hvad jeg kunne komme til. Det handler om at tage tyren ved hornene. Stille sig op inde på Rådhuspladsen og fortælle, hvad der er sket. Det var meget ubehageligt, men så var det overstået. Jeg mente ikke selv, at jeg havde gjort noget galt, og nu var jeg klar til at komme videre,« siger Peter Loft, der erkender, at han jobmæssigt fortsat er i en usikker situation.

Skattesagen skal først endelig afgøres, før han kan komme videre. Han satser på igen at få sin plads i den offentlige sektor. På spørgsmålet, om det som topchef er sværere at komme tilbage i det offentlige end det private, svarer han tørt, at »der er kun en stat, og hvis den ikke vil have dig, har du selvfølgelig et problem«.