Sådan gennemfører du den perfekte fyring

Ledere finder det ofte meget svært at tage samtalen, når en medarbejder skal fyres. En erhvervspsykolog giver opskriften på den bedst mulige afskedigelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske er det en medarbejder, som du som leder selv holder af, og er ked af at skulle afskedige. Eller det kan være en person, som du har haft store vanskeligheder ved at samarbejde med, som skal have sparket. Eller det kan være en hel håndfuld, der skal strittes ud på grund af nedskæringer. Uanset hvad konteksten er, falder det rigtig mange ledere svært at skulle give en ansat en fyreseddel. Det fortæller erhvervspsykolog Charlotte Skeel, der har erfaring med at holde udviklingskurser for ledere. ”Lederne har svært ved at tage konfrontationen. De kan være bange for at personen bliver aggressiv, så de selv bliver det. Og den side af dem selv, hvor de råber og skælder ud, bryder de sig ikke om,” fortæller hun.

Vis interesseSamtidig frygter lederne, at de med fyringen vil lægge et menneskes - må ske en hel families – liv i ruiner. ”Mange har et skrækscenarie af, at det vil gå helt galt for den fyrede. De bange for at personen, som måske er alene med to børn, har hus og bil, ikke kommer videre i sit liv,” siger Charlotte Skeel. Men i stedet for at være bekymrede, bør lederne tage professionelt hånd om afskedigelser. Hvilket slet ikke er så svært, som det lyder, pointerer Charlotte Skeel. For mest af alt handler det om at kunne rumme den fyrede medarbejder og stå til rådighed. ”Det er så lidt der skal til, før den fyrede føler sig vigtig, Det er, hvad det handler om. Og man behøver ikke engang at løse den opsagtes problem. Bare man viser intersse,” siger Charlotte Skeel. Læs erhvervspsykologens gode råd til, hvordan du bedst kommer igennem at skulle fyre her.

Læs hvordan du gennemfører den perfekte fyring Ordentlig fyring 1 Ordentlig fyring 2 Ordentlig fyring 3 Ordentlig fyring 4 Ordentlig fyring 5