Sådan fastlægger du dine mål til MUS

Det er ofte svært for både leder og medarbejdere at få sat gode mål for det kommende år – og få afstemt forventningerne til årets indsats. Men det er vigtigt at prioritere det, fastslår områdedirektør i IDA Peter Leth.

MUS – medarbejderudviklingssamtale – består af tre ligeværdige dele. At kigge tilbage på året og evaluere det, at se på trivsel og udvikling og så det måske sværeste: At få sat gode mål for det kommende år – og afstemt forventningerne til årets indsats.

Direktør for Ledelse, karriere og kompetence i IDA Peter Leth giver gode råd til den sidste del om at få fastsat gode mål til MUS med chefen.

”Det er svært både for leder og medarbejder at få fastsat årets mål. Men det er nødvendigt at bruge ressourcer og kræfter på det, da det er arbejdsgrundlaget for resten af året. Målene er vigtige, fordi det er en slags psykologiske kontrakt mellem parterne om, hvad jobbet skal bestå af,” siger han.

Peter Leth ser målene til MUS som en kombination af jobdesign og det, der skal nås.

Du skal være et vigtigt element

Det er vigtigt, at dine mål hænger sammen med organisationens, afdelingens og dit teams mål.

”Du skal kunne genkende dig selv i organisationens purpose, så du ikke føler, at du hugger sten, men at du er med til at bygge katedralen. Du skal føle, at du er et vigtigt element i organisationen,” siger Peter Leth.

Målene i MUS handler om at få styr på, hvad der skal prioriteres, og hvad der ikke skal prioriteres. Mange arbejder med SMART-mål – som står for specifikke, målbare, ambitiøse, realistiske og tidsbestemte – som styrer, hvad medarbejderen skal arbejde med.

Forbered dig ud fra din stol

Du skal som medarbejder forberede dig på, hvad du ser som de vigtigste mål, set ud fra din stol i det nye år. Vær velforberedt og høst resultaterne.

”Det skal være en kombination af forretningsmæssige, projekt- og personlige mål. Kom gerne selv med et udspil og vis, at du ser ledelse som et samarbejde mellem dig og din leder,” påpeger Peter Leth og fortsætter:

”Dine mål skal koble sig til nye tiltag i virksomheden og de strategiske mål for virksomheden og din afdeling.”

Udpeg de vildt vigtige mål

Områdedirektøren i IDA anbefaler, at du arbejder med et overskueligt antal mål. Anbefalingen er, at du skal kunne huske dine mål, når du træder ud ad døren fra MUS-samtalen.

”Du skal formulere syv vildt vigtige mål. Dem skal du finde – både ved at kigge tilbage på året og se på, hvilke opgaver du har løftet, og om du har nået dine mål. Jo mere klarhed, der er om målene, jo lettere er det at følge op på, om de er nået,” konkluderer Peter Leth.

Hjælp din leder før, under og efter MUS

Den gode leder hjælper dig med at sætte mål, så du udvikler og flytter dig. Men du kan også hjælpe din chef før, under og efter MUS.

”Du kan for eksempel hjælpe din leder ved at få formuleret de aftalte mål ned på papir. Det er tid, der er givet godt ud, så du er sikker på, at der er 100 procent klarhed om det, du skal lave i hele 2017,” lyder anbefalingen fra Peter Leth, som tidligere har givet 3 uundværlige tip til lederen til medarbejderudviklingssamtalen.

Hav mål der motiverer dig!

Det er vigtigt, at du også tager højde for, hvad du trives med og som nævnt, hvad der udvikler dig i jobbet.

”Det er vigtigt, at der er sammenfald i de opgaver, som du trives med og føler udvikler dig, og de mål som I sætter. For du er bedst i jobbet, når du er motiveret og synes, opgaverne er sjove og spændende. På den måde sikrer du også, at du får budt ind på opgaver, som understøtter din videre karriere,” siger Peter Leth.

Så vil du gerne gerne være projektleder og udvikle dig til at løfte større projekter på arbejdspladsen, skal det være en af dine udviklingsmål. Med andre ord: Brug din MUS til at holde dig markedsklar!

Husk verden er foranderlig

Peter Leth understreger dog, at verden er foranderligt – og ofte holder alle målene ikke hele året. Derfor er det vigtigt, at der i løbende bliver fulgt op på de aftaler, der er indgået til MUS.

”Du skal løbende drøfte med din leder om dine mål er relevante, og om de fortsat skal prioriteres. Højst sandsynligt vil alle målene ikke holde året ud – og ofte kommer der mere presserende mål op i løbet af året, som skal prioriteres højere end dem, der er aftalt til MUS,” siger Peter Leth.

Artiklen er oprindeligt bragt på universe.ida.dk.