Sådan får du humor på jobbet

Spil kort, rim eller fortæl ordsprog. Der skal ikke så meget til for at gøre det sjovere at gå på arbejde.

I Sydbank opdagede Karen-Marie Lillelund, forfatter til bogen »Humor på arbejdet«, hvor meget en legepause kan betyde for, at medarbejderne blivere gladere.

Bankens medarbejdere arbejdede i storrum, og det satte sine begrænsninger for, hvor lattermilde medarbejderne kunne være, hvis der var kunder i banken, der skulle skilles og var i gang med en vanskelig bodeling. For at komme ud med humoren havde medarbejderne en kantine, hvor bølgerne gik højt.

Blandt andet spillede de kort, der gjorde, at de kunne drille hinanden, hvis en tabte og skulle have revanche i næste spil.

Et andet tip kan være at skrue op for musikken. I et industrikøkken i Odense oplevede Karen-Marie Lillelund, at man godt kan grine i træsko, kittel og badehætte, når der er fem minutters gymnastik midt imellem røre- maskiner og uendelige mængder grøntsagssuppe. Gymnastikken var med til at bryde de ensformige bevægelser og giver godt humør.

Syng for Søren

Eller syng. Hos filmselskabet Zentropa har man sunget morgensang de seneste ti år, og DR og Gentofte Sygehus er hoppet med på vognen. En gang om ugen samles medarbejderne på sygehuset for at synge og snakke med hinanden. Samtidig er de blevet dygtige nok til at optræde for deres kollegaer.

Et andet tip til at få det sjovt på jobbet er at lege. Frederiksberg Hospital havde et rørpost-anlæg, som de brugte til at sende beskeder til hinanden internt. Lillelund opfordrede hospitalet til at putte en lille munter smølf med i røret, så kollegaen i den anden ende kunne få et godt grin.

- Det kunne der godt gå sport i, tilføjer hun.

På en anden arbejdsplads skrev man ordsprog i en bog. Rimene gav diskussioner til, hvorfor og hvor de var op- stået, og det gav medarbejderne et fællesskab.

SexappealDa skattevæsenet skiftede navn til Skat blev der samtidig født en skattebasse, opdagede Karen-Marie Lillelund. Virksomheden havde pludselig fået sexappeal, og det blev udnyttet i en jobannonce, der lød som en kontaktannonce, hvor skat brugte ord om sig selv som begavet, smuk og fri af tidligere forhold og med et afklaret forhold til økonomisk kriminalitet.

Stilen fortsatte, da Skat skrev, at de søgte en (K)ærlig, udadvendt person med interesse for store tal. Jobannoncen betød, at flere ansøgere blev kreative.

Og totalentreprenørvirksomheden NCC holder intro-uger for de nye, hvor de spiller teater.

- Humor handler dybest set om at få en menneskelig relation mellem medarbejdere og ledere, forklarer Karen-Marie Lillelund og tilføjer, at netop derfor er grundlaget for humor, at kommunikationen er i orden.

En måde er at skrue op for venligheden - og dernæst sætte en leg i gang - uden konkurrence.

- For konkurrence er der nok af på jobbet i dag, tilføjer hun.

Test dig selv!Har du humor? Test dig selv på Erhvervsbladet.dk, hvor du kan få afprøvet, om du er sjovere end din kollega – eller chef.