Sådan får du dit bedste år

Sætter man sig klare mål og oven i købet skriver dem ned, stiger sandsynligheden for succes dramatisk. Men kun i yderst sjældne tilfælde er det nemt, sjovt og hurtigt. Der skal arbejde og tålmodighed til.

Vejen til succes er sjældent snorlige. Men det giver gode erfaringer og belønnes, hvis man arbejder ihærdigt på at nå sine mål – og er realistisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tomas Marek/Iris/Ritzau Scanpix

Mon ikke vi alle stræber efter at få et meningsfyldt år? Jeg gør i hvert fald. Vi vil realisere vores mål, blive bedre, avancere i vores karriere, komme i bedre form, opnå vores fulde potentiale. Godt nytår og fuld fart frem! Men så sker der noget. Hverdagen melder sig, de daglige gøremål overvælder os, der sker ting, som er ude af vores kontrol, og vores mål bliver tilsidesat, glemt eller nedskaleret.

Og før vi ved af det, er tiden gået, kalenderen viser et nyt år, og vi spørger os selv, om det virkelig var dét, året havde at byde på?

Det kan være, at din utilfredshed stikker dybere end blot det forgangne år. Måske har du en del skuffelser i baggagen: Store planer, der gik i vasken, samarbejder, der bristede, drømme, der blegnede, fordi du mistede troen, nogle mistede troen på dig, eller fordi livet blot ville det anderledes. Der har vi alle været. Livet sparker til os engang i mellem. Så må vi op igen. For ligegyldigt hvor du er lige nu, kan du gøre 2020 til dit bedste år nogensinde.

Det kræver én helt afgørende ting, og det er, at du tager ansvar for din nuværende situation og alt det, der er sket – eller ikke sket – indtil nu. Alle dine fejl og succeser er i sidste ende dit ansvar.

Du har altid et valg

Men hvad med alt det, der er uden for din kontrol? Den dårlige chef, fyringen eller andres dræbende brok i kantinen – hvordan kan det være dit ansvar? Det er meget enkelt, men selvfølgelig tilsvarende kompliceret at udføre: Du har altid ansvaret for din egen reaktion, og du har altid et valg. Du vælger altså selv, om du vil lade chefen køre dig i sænk eller fyringen slå dig ud, om du vil brokke dig sammen med de andre eller vælge en anden og mere givende vej.

Bebrejdelse, frustration eller selvmedlidenhed kan måske ligge nærmest, men de reaktioner gør intet godt og hjælper ingen. Når vi i stedet tager ansvar for vores situation, bliver vi også i stand til at tage ansvar for vores karriere og alt det, vi ønsker, den skal rumme. Det er dig, der har ansvaret. Kun dig. Du bestemmer.

Så, hvad ønsker du for dig selv i 2020? Hvordan bliver dette år det bedste nogensinde?

»Alle dine fejl og succeser er i sidste ende dit ansvar«


Luk øjnene og forestil dig, at vi er i december 2020. Du har haft dit bedste år. Du mærker en indre ro og tilfredshed, fordi du ved, at dit arbejde har gjort en stor forskel både for andre og dig selv. Din karriere har aldrig kørt bedre. Du er stolt. Retter ryggen. Smiler til dig selv i spejlet. Mærk alle de positive følelser og spørg så dig selv: Hvor er du henne? Hvad har du opnået? Hvad arbejder du med? Hvilken forskel gør du? For hvem?

Skriv alt det ned, som kommer til dig af tanker, idéer og følelser. Hvis listen er lang, så prioriter og find ud af, hvad der er det vigtigste for dig at opnå og hvorfor. Det er ikke en intellektuel øvelse. Du skal kunne mærke, hvad der er på spil – både hvis du realiserer dit mål, og hvis du ikke lykkedes og fejler.

Kig på dine mål og spørg dig selv: Hvorfor er dette mål vigtigt for mig? Hvis du ikke kan mærke noget, er målene ikke vigtige nok for dig, og du vil sikkert have glemt eller opgivet dem, inden vi når februar. Du skal helst sidde tilbage med et-tre mål for 2020, der alle er båret af et stærkt og tydeligt formål, som virkelig betyder noget for dig.

Vær realistisk

Et studie fra Harvard viser, at de, der sætter sig mål, vil have ti gange større sandsynlighed for at opnå dem end dem uden mål. Og særligt markant ses det, at de, der både har mål – og tager sig tid til at skrive dem ned – er hele tre gange så succesfulde som dem, der ikke fik målene nedfældet på papir. Det hjælper os altså at blive meget konkrete. Men det er ikke gjort med målsætning alene.

Vi vil alle sammen gerne have resultater – helst hurtigt, uden for meget arbejde, og det skal helst være sjovt undervejs. Du kan sikkert godt høre det. Det er ikke så realistisk. Vi undervurderer konsekvent, hvor meget arbejde og tid der skal til for at nå det, vi virkelig vil, og mange mister modet undervejs. Men sandheden er, at alt, der er værd at opnå og kæmpe for, kun i yderst sjældne tilfælde er nemt, sjovt og hurtigt. Der skal arbejde og tålmodighed til. Og så er vi tilbage til det med ansvaret. Du bestemmer.

Jeg håber, du vælger at få dit bedste år nogensinde. I så fald rigtig god arbejdslyst.

Sarah Hammeken arbejder som selvstændig coach og mentaltræner. Hun er ICF certificeret master coach med en master i psykologi og ledelse. Tidligere har hun arbejdet som konsulent og projektleder hos større globale virksomheder.