Sådan er erhvervstalenterne

De unge erhvervstalenter under 25 år, der gennem årene har været udvalgt til Berlingske Business Magasins Talent100-magasiner, ønsker sig fame, fortune og fulfillment, viser en ny adfærds- og personlighedsanalyse.

34-årige Maja Engfred er senioranklager ved Statsadvokaten i Viborg. Hun deltager desuden som én ud af 12 i anklagemyndighedens talentudviklingsprogram – det første af sin slags. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Årets talentkuld i Berlingske Business Magasins Talent100, der udkommer i dag, tilhører generation Y – også kaldet MeWe-generationen eller »millennials«, dvs. født i 1980erne og frem.

De er vokset op med internettets overflod af information, hvor enhver kan tilegne sig viden, og hvor det i langt højere grad drejer sig om at kunne identificere og selektere.

En personligheds- og adfærdsanalyse af et udsnit af de 1.200 unge talenter, der har været med i Berlingske Business Magasins Talent100-magasiner siden begyndelsen for 12 år siden, viser, at de særligt talentfulde er drevet af ønsket om fame, fortune og fulfillment.

Deres mundlæder er godt smurt. Og de befinder sig gerne i projektørlyset. De er ambitiøse og kan være hårde nitter for andre at gå i clinch med. Rutiner keder dem, og karrieren fylder, viser undersøgelsen, der er foretaget af People Test Systems.

De unge talenter, der højst måtte være 35 år, da Talent100-magasinerne udkom, er utålmodige, og de har markant højere tempo end andre. De talentfulde er nemlig ikke overraskende mere ambitiøse, mere stræbsomme, mere visionære og mere konkurrenceorienterede end gennemsnittet. Sikre, solide og stabile driftsfolk er et særsyn i denne skare.

Forandringer er normen

De har ikke den store hang til planlægning og er heller ikke synderligt konsekvente i deres beslutningstagen. Men de er meget fleksible over for de muligheder, der opstår. Det er en generation, der er vokset op med forandringen som forudsætning.

»Det paradoksale er, at man taler om, at den her generation er historieløs og ikke har fokus på fortiden. Men man overser, at den faktisk har endnu mindre fokus på frem­tiden. I hvert fald hvis man forstår fremtiden som planlægning, målsætning og forudsigelse. I deres verden har det eneste konstante været forandringer. Så sat lidt på spidsen, kan det faktisk ikke betale sig at planlægge, fordi tingene forandrer sig så hurtigt. Og hvis man planlægger for detaljeret, kommer man et forkert sted hen,« siger Søren Schultz Hansen, ekstern lektor ved Institut for Interkulturel Kommunikation og Ledelse på CBS.

Faktisk bliver de unge erhvervstalenter demotiveret af manglende muligheder. De vil udfordres hele tiden, men er lige så interesserede i at udfordre alt og alle. Den direkte facon kan godt støde sartere sjæle og betyder, at de bliver opfattet hårde. Men for talenterne handler det om at sikre fremdrift og kvalitet.

Risikerer nemt at brænde ud

Selv om de fylder meget og stiller store krav og er mindre organiserede, skal man ikke forsøge at tøjle dem, siger ankerkvinden for adfærds- og personlighedsanalysen, Helene Hoppe Revald, der er psykolog og fagligt ansvarlig hos People Test Systems.

»Talenterne er generelt utålmodige og forholder sig kritisk til andre. For at holde på dem er man nødt til at have deres respekt og give dem interessante muligheder. Man skal gøre sig fortjent til at have talenter i sin organisation. Det værste, man kan gøre, er ikke at holde, hvad man lover,« forklarer hun.

Ledelsesekspert og erhvervspsykolog Søren Blem Bach fra kursusvirksomheden Mannaz har også forsket i generation Y og påpeger, at det er en generation, der sidestiller personlig udvikling med professionel udvikling. Og derfor risikerer de nemt at brænde ud.

»Mange unge ledere vil få større succes, og færre vil brænde ud med stress, hvis de tør erkende, at de hverken kan eller ved det hele, og tør spørge efter hjælp. Det handler om at finde de relevante kompetencer og om at stole på, at det bliver håndteret af andre end mig, der skal kunne det hele og gerne helt perfekt,« siger Søren Blem.

Personligheds- og adfærdsanalysen baserer sig på 220 spørgsmål og udsagn fra People Test Person-analysen. Blandt personer, som har været med i Talent 100, har 49 udfyldt analysen. Talenterne er sammenlignet med og målt op imod en normgruppe af ledere på over 15.000 personer.

Se mere om undersøgelsen og læs portrætterne af årets 100 unge erhvervstalenter i Berlingske Business Magasins »Talent100«, der udkommer i dag og leveres gratis til abonnenter.