Sådan bliver du en buddhachef

Cheferne kan lære en masse af de buddhistiske måder at tænke på. Tankerne gør dig nemlig til en bedre leder.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen
For nogle lyder det højtflyvende og filosofisk, men det er det ikke, skriver det svenske ledelsessite Chef.se.

Buddhismen kan bruges inden for ledelse til at styrke tankerne og guide i den rigtige retning. Metoden giver i sidste ende lederne og alle andre mere energi og overskud til at være nærværende i løbet af en travl og ofte mødetung arbejdsdag. Det handler om at få ro på tankerne. Her kommer en guide til, hvad du skal gøre.

Få ro på tankerne
Meditation er en grundlæggende øvelse for buddhister. Det handler om at lære at meditere ordentligt, og det kan tage tid at lære, men det er anstrengelserne værd. Det handler ikke om at sidde i lotusstilling, men om at stoppe op et par gange i løbet af en dag. Et tip er at starte med en let variant. Ved at sætte sig fem minutter på sengekanten hver morgen og lytte til din vejrtrækning får du tid til at reflektere over, at du er vågnet. Når du kommer hjem om aftenen, sætter du dig igen i stilhed og tænker over dagen, der er gået.

Det kan være en fordel at sidde ned, rette ryggen og have fødderne i gulvet. Du kan koncentrere dig ved at tælle din vejrtrækning op til ti. Samtidigt lader du tankerne flyve frit, men det er vigtigt at du er tilstede i nuet.

Vær nærværende
Nærvær er et centralt begreb inden for buddhismen. Fremtiden er en fantasi, og det eneste vi egentlig har, er øjeblikket nu og her. Det er det, der ikke kommer igen. Så nyd det og værdsæt det, lyder rådet ifølge Chef.se. Det handler om at kunne koncentrere sig om det, man nu er i færd med for at få det bedste resultat. Dermed ikke sagt at det er let. Det kræver træning.Forestil dig, at du taler med en medarbejder. Tankerne flyver indvendigt for du har et møde senere på dagen, du skal forberede dig på. Eller at du skal have lille Peter af sted til fodbold samme aften.Derved mister du en masse informationer fra den samtale medarbejderne har med dig. Relationer med andre mennesker er nemlig centralt inden for buddhismen. Som chef skal du derfor forsøge at være et godt forbillede og være til stede. Du kan teste dig selv ved at bemærke, hvor spændende, emnet er, som medarbejderen taler om. Du vil bemærke, at personen forandrer sig og slet ikke er så dum, som du troede.

Påvirk andre og vær mådeholdene
Ved at hjælpe andre til at gøre sit bedste i hverdagen, hjælper du dig selv til at føle dig som et bedre menneske. Samtidigt virker du sjovere, lettere og som et mere legende menneske over for dine medarbejdere. Buddhisterne har den opfattelse, at meditationen giver mennesker nærvær - og det er grundideen i at menneskelige relationer. Nærvær giver også en vilje til at sejre, at forandre og klarhed til at træffe de rette beslutninger. Lever du efter ovenstående råd, bliver du ifølge Chef.se en Buddhachef.