Sådan balancerer Nykredit-professoren job og bijob

Økonomiprofessor Nina Smith, der er havnet i stormvejr på grund af Nykredit-sagen, har bestyrelsesposter i både Carlsberg og Nykredit ved siden af sit arbejde på Aarhus Universitet. Det balanceres ved hårdt arbejde og forskning i fritiden, siger hun.

Nina Smith (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Masser af hårdt arbejde, forskning i fritiden og nej tak til nye bestyrelsestilbud. Sådan lyder økonomiprofessor Nina Smiths opskrift på at klare fem bestyrelsesposter ved siden af sit professorjob på Aarhus Universitet.

Nina Smith er på det seneste kommet i skudlinjen på grund af hendes mangeårige engagement i bestyrelsen for Nykredit, hvor hun er udset til at være formand for Foreningen Nykredit, der repræsenterer kunderne og kontrollerer realkreditkæmpen. Nykredit forbereder netop nu en børsnotering og har i den forbindelse hævet priserne, hvilket har skabt en regulær kunde­storm.

Nina Smith vil ikke interviewes om, hvordan hun jonglerer professorjob, kommissionsarbejde og bestyrelsesposter i det private erhvervsliv, men i mails til Berlingske gør hun rede for, hvordan hendes travle arbejdsliv fungerer.

Nina Smith, professor

»Da jeg var formand for Dagpengekommissionen, fik jeg ikke noget honorar selv, men det blev i stedet sendt til universitetet, som så har betragtet det som en del af mit professorjob og nedsat min forsknings- og undervisningsbyrde«


Først undervisningen: Universitetsprofessorer skal overholde deres undervisningsforpligtelse over for de studerende, og Nina Smith skriver herom:

»Min såkaldte VipOmatic opgørelse (vores undervisningsbelastningskonto) viser, at jeg har oparbejdet et overskud på 2,04 års undervisning ved udgangen af 2015. Det vil sige, at jeg de næste to år kunne undlade at undervise og alligevel leve op til normen.«

Så forskningen: Danske og udenlandske forskeres videnskabelige artikler rangordnes på forskellige internationale ranglister, herunder REPEC (om økonomisk forskning) og Harzing’s Publish or Perish. Forskerne rankes efter, hvor ofte deres artikler bliver citeret i hvilke videnskabelige tidsskrifter. Det siger noget om kvalitet og omfang af forskningen.

»Hvis du kigger i de månedlige, internationale ranglister over økonomer, så ligger jeg i top fem procent i Europa,« skriver Nina Smith.

Nina Smith har været medlem af flere regeringskommissioner gennem årene. Frem til oktober 2015 var hun formand for regeringens Dagpengekommission. Herom skriver hun:

»I forbindelse med offentlige job har disse typisk været en del af min arbejdsforpligtelse ved Aarhus Universitet. Da jeg var formand for Dagpengekommissionen, fik jeg ikke noget honorar selv, men det blev i stedet sendt til universitetet, som så har betragtet det som en del af mit professorjob og nedsat min forsknings- og undervisningsbyrde. I den periode forskede jeg i min fritid (selv om jeg var frikøbt) stadig i et omfang, der levede op til, at jeg kunne være fuldtidsansat forsker.«

Dekan på erhvervs- og samfundsuddannelserne på Aarhus Universitet, Thomas Pallesen, bakker op om sin professor:

»Vi har intet at udsætte på Nina Smiths forskningsindsats. Hun publicerer relativt meget og i de rigtige videnskabelige tidskrifter. Hun er også en dygtig og afholdt under­viser, som underviser mere, end hun er forpligtet til,« siger han.

Professorer på Aarhus Universitet har ret til at bijobbe, så længe de passer deres job.

»Man skal spørge sin institutleder, hvis bibeskæftigelsen når en vis karakter og omfang. Derudover må bijob ikke konkurrere med universitetets uddannelsestilbud, de må ikke skabe habilitetsproblemer, og de må ikke gå ud over forskerens agtelse og tillid. Forskernes bijob ser vi som en god ting og en del af vores forpligtelse til at vidensdele med samfundet omkring os – så længe forskerne passer deres arbejde,« siger Thomas Pallesen.

Men hvordan ser det ud fra bestyrelsesformændenes stol? Har den travle professor Nina Smith tid til sine bestyrelsesposter?

Flemming Besenbacher, som er formand for både Carlsberg A/S og Carlsbergfondet, er godt tilfreds:

»Der er et halvdagsmøde en gang om måneden i Carlsbergfondet og ca. 7-8 møder årligt i Carlsberg A/S. Nina kommer hver gang, er velforberedt og bidrager aktivt, så jeg har intet at klage over mht. til Ninas indsats i disse to bestyrelser,« skriver Carlsberg-formanden i en mail. Besenbacher er selv professor i nanofysik på Aarhus Universitet ved siden af de to tunge bestyrelser.

Nina Smith oplyser selv, at hun får mange tilbud om andre bestyrelsesposter:

»Men jeg har sagt nej til en række yderligere bestyrelsesjob (kvinder er efterspurgte) i de seneste år, fordi jeg vil have det nødvendige overskud i forhold til de bestyrelser, jeg sidder i, og selvfølgelig også mit job på Aarhus Universitet,« skriver hun.

Nina Smith understreger, at hun er bevidst om eventuelle habilitetsproblemer:

»Jeg udtaler mig aldrig som ekspert, når det vedrører finansielle produkter eller øl-branchen. Mit forskningsområde ligger jo helt andre steder. Jeg har en klar holdning til kun at udtale mig i egenskab af professor og ekspert på de områder, hvor jeg har en særlig faglig baggrund fra mit professorjob,« skriver hun.